İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, Mayıs ayının ikinci oturumunu, Meclis 2. Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ’ın başkanlığında 2023 yılında Saraçhane’deki belediye binasında gerçekleştirdi. Bu toplantının önemli bir parçası olan İSKİ Genel Kurulu, çeşitli soru önergelerinin alınmasıyla devam etti. AK Parti’li meclis üyesi Musa Alibaşoğlu, toplantıda İstanbul’daki musluktan akan suyun, içilebilir kalitede olmasıyla ilgili verilen vaatlere rağmen, şikayetlerin arttığını belirtti.
Alibaşoğlu, sık yaşanan su kesintileri ve arızalarla ilgili de önemli noktalara değindi. İSKİ’nin faaliyet raporlarında, arıtma tesislerinden çıkan suyun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarında olduğu belirtilmesine rağmen, altyapı sorunları dolayısıyla son kullanıcıya ulaşan suyun kalitesinin aynı düzeyde olmadığını vurguladı.
Ayrıca, fatura okuma personelinin özlük haklarına ilişkin sorunlar ve operasyonel aksaklıklar nedeniyle birçok hanede sayaçların düzenli okunamadığını ifade eden Alibaşoğlu, faturaların “kıyas usulü” ile tahakkuk ettirildiğini dile getirdi. Bu durumu sorgulayan Alibaşoğlu, “Fatura okuma personelinin özlük haklarına ilişkin son 6 yılda ne gibi değişiklikler yapılmıştır? Sayaç okuma düzeninde yaşanan aksaklıklar ve kıyas usulü fatura kesilen hanelerle ilgili şikayet sayısı nedir? İSKİ bu uygulamayı neden tercih etmekte ve hangi önlemleri almaktadır?” şeklindeki sorularını yöneltti.
AK Parti’li Meclis Üyesi Zekeriya Koç, 2019 yılında İBB Başkanlığı görevine gelen Ekrem İmamoğlu’nun, çevre sağlığını korumak amacıyla ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri inşa edeceğini taahhüt ettiğini hatırlattı. Koç, İSKİ’nin 2023 yılı faaliyet raporunu incelediğinde, bu vaatlerin büyük ölçüde yerine getirilmediğini ve ileri biyolojik arıtma kapasitesinin artırılması için yeterli yatırım yapılmadığını tespit ettiklerini belirtti. Kendisi, bazı bölgelerde yalnızca ön arıtma düzeyinde atık suların denize deşarj edilmesinin kamu sağlığı ve ekolojik denge için tehdit oluşturduğunu ifade etti.
Koç ayrıca, ileri biyolojik arıtma olmadan Marmara Denizi’ne deşarj edilen su miktarının yıllık olarak ne kadar olduğuna dair bir soru önergesi sundu ve gelecekte hangi projelerin planlandığını sordu. Diğer bir AK Parti üyesi Zeynep Vurmaz Yiğit de, 2024 yılı Denetim Komisyonu verilerine göre teknik kadroların sistematik bir şekilde pasifleştirildiğini ifade etti. Yiğit, İSKİ’nin kendi insan kaynağının kullanılmasına rağmen dışardan yüksek maliyetlerle hizmet alımına gidildiğini belirtti.
Yiğit, önergesinde şu soruları dile getirdi:
- “2024 yılında İSKİ tarafından dışarıdan hizmet alımı yoluyla çalıştırılan danışman firma sayısı kaçtır?”
- “Bu firmalara toplam ne kadar ödeme yapılmıştır?”
- “Hangi iş kalemlerinde görev almışlardır?”
- “İSKİ bünyesindeki personelin yerine getirebileceği işler arasında dış firmaların devredilen işlem sayısı nedir?”
- “2019’dan bu yana, İSKİ bünyesinde görev yapan teknik personelin görev dağılımı nasıl değişmiştir?”
AK Parti’li Meclis Üyesi Cüneyt Tezcan ise İstanbul genelinde kayıp-kaçak su oranları ile ilgili soru önergesinde bulundu. Tezcan, 2019-2024 yılları arasında İSKİ tarafından kayıp-kaçak su oranlarının azaltılması amacıyla altyapıya yapılan yatırımları sorguladı. “Mevcut kayıp-kaçak su oranları ilçelere göre nasıl bir dağılıma sahiptir? En yüksek ve en düşük orana sahip 5 il