Nöroloji Uzmanı Dr. Hikmet Dolu, huzursuz bacak sendromu hakkında önemli bilgiler paylaşarak bu durumun tanımını ve etkilerini açıkladı. Dr. Dolu, huzursuz bacak sendromunun genellikle geceleri bacaklarda meydana gelen, tanımlanması zor olan rahatsız edici hislerle birlikte olduğunu söyledi. Bu sendrom, bacakların hareket ettirilmesi için karşı konulmaz bir istek uyandıran yaygın bir sinir sistemi rahatsızlığı olarak tanımlanıyor.
Dr. Dolu, huzursuz bacak sendromunun, bacakların derin kısımlarında yaşanan yanma, ağrı, kramp, karıncalanma ve sıkıntı hissi gibi rahatsız edici belirtilerle kendini gösterdiğini belirtti. Bu durumun yaşamı tehdit etmediğini ancak uyku problemleri ve yaşam kalitesinde azalma gibi sıkıntılara yol açabileceğini ifade etti. Ayrıca, hastalığın ilerleyen vakalarında psikolojik sorunlara ve iş gücü kaybına neden olabileceği bilgisini de ekledi.
“GENETİK OLABİLİR, YAŞLANMAYLA BİRLİKTE KÖTÜLEŞEBİLİR”
Huzursuz bacak sendromunun nedenleri hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Dolu, “Bu durumun temel nedeni beyinde bulunan dopamin dengesizliğidir. Beyinden kas hareketlerini kontrol edecek mesajların gönderilememesiyle sonuçlanır. 40 yaş altı bireylerde huzursuz bacak sendromu genellikle genetiktir, fakat her yaşta ortaya çıkabilir. Yaş ilerledikçe belirtilerin kötüleşme eğilimi gösterebilir” dedi. Huzursuz bacak sendromunun başlıca belirtileri arasında ayak ve bacaklarda hissedilen ağrı, kramp, karıncalanma ve uyuşma, yanma hissi, bacakların hareket ettirilmesine olan ihtiyaç bulunuyor. Eğer bu sendromdan şüphe edilir ise, sinir sistemi sorunları konusunda uzman bir nöroloğa danışmak gerektiği belirtildi.
“GEBELİĞİN SON TRİMESTRİNDE BENZER SEMPTOMLAR GÖRÜLEBİLİR”
Huzursuz bacak sendromuna benzer diğer klinik durumların da bulunduğunu ifade eden Dr. Dolu, “Farklı hastalıklar Huzursuz Bacak Sendromu’na (HBS) benzer yakınmalara yol açabilir. Özellikle gebeliğin üçüncü trimesterinde annelerde benzer semptomlar görülebilir. Bu yakınmalar, gebelik sona erdiğinde kendiliğinden geçecektir. Ayrıca anemi ve buna bağlı böbrek yetmezliği, el ve ayak sinirlerinin hasar görmesine yol açan periferik nöropati, alkol kullanımı ve diyabet hastalarında benzer semptomlar görülebilir. Demir eksikliği, omurilik lezyonları ya da lomer diskopatiler, serotonin miktarını artıran sertalin, fluoksetin gibi antidepresanların ve haloperidol gibi antipsikotik ilaçların düzenli kullanımı da huzursuz bacak sendromuna benzer yakınmalar ortaya çıkarabilir” dedi.
“KADINLARDA RİSK ERKEKLERE GÖRE İKİ KAT DAHA FAZLA”
Dr. Dolu, huzursuz bacak sendromunun her