Kardiyoloji Uzmanı Dr. Alirıza Erbay, hazımsızlık şikayetlerinin karın ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtmektedir. Bu tür semptomlar genellikle yemek borusu, mide, safra kesesi veya bağırsaklarla ilgili sorunları işaret eder. Ancak, Dr. Erbay, bu belirtilerin bazen kalp hastalıklarının habercisi olabileceğini vurgulamaktadır. Özellikle, ellerimizdeki bilim ve teknoloji ilerlemelerine rağmen, kalp ve damar hastalıklarının sıklığının azaltılamadığına dikkat çekmektedir. Hatta bu hastalıklar konusunda daha doğru teşhis imkânı bulunsa da, kalp ve damar hastalıklarının insan sağlığına olan etkilerinin daha büyük olduğunun farkına varılmıştır.
“MİDE SORUNLARINA NEDEN OLABİLİR”
Uzm. Dr. Erbay, karın ağrısı, bulantı ve kusmanın genellikle sindirim sisteminin sorunlarına bağlı olabileceğini ama bu belirtilerin kalp hastalıklarını da işaret edebileceğini belirtmektedir. Çoğu insan, göğüs ağrısı hissetmeden bu tür hazımsızlık belirtilerinin kalp sorunu ile bağlantılı olabileceğini aklına getirmemekte ve genellikle bu şikayetlerin geçmesini beklemektedir. Bu durum, hayati tehlike taşıyan bir kalp hastalığının gözden kaçmasına neden olabileceği için dikkatli olunması gerektiğini ifade etmektedir.
“KALP KRİZİNDE HAZIMSIZLIK BELIRTISI”
Kalp-damar tıkanıklıklarının, kalbin diyafram ile komşu olan sağ tarafını etkileyebileceğini ve bu durumun hazımsızlık şikayetleri ile kendini gösterebileceğini belirten Uzm. Dr. Erbay, özellikle yaşlı bireyler ve şeker hastalığı olan kişilerin göğüs ağrısı yerine sıkça hazımsızlık belirtileri ile karşılaşabileceğini ifade etmektedir. Kalbe giden ve kalpten çıkan sinir ağlarının karmaşık yapısı nedeniyle, kalp krizi sırasında hissedilen ağrının yalnızca göğüste değil; aynı zamanda boyun, çene, kollar, omuzlar, sırt ve karın bölgelerinde de hissedilebileceği üzerinde durmaktadır.
“UZUN SÜREN ŞİKAYETLER VARSA DOKTORA GİDİLMELİ”
Uzm. Dr. Erbay, hazımsızlık şikayetlerinin uzun süreli, azalıp artarak devam eden veya sık tekrarlayan bir yapıda olması durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurulması gerektiğini belirtmektedir. Yeterli ve dikkatli bir muayene, hastaya ayrılan 15-20 dakikalık bir süre içerisinde birçok sorunun çözümüne ışık tutabilir. Dr. Erbay, erken teşhisin önemine vurgu yaparak, kalp sağlığına dikkat edilmesi ve belirtilerin hafife alınmaması gerektiği mesajını vermektedir.
(İHA)