Hamas, “İşçi Bayramı” münasebetiyle bir yazılı açıklama yapmıştır. Bu yılki bayramın, İsrail’in Filistin halkı üzerindeki zulmü, kuşatmayı ve ırkçılığıyla birlikte en temel insan haklarını engellediği bir ortamda geçirildiği vurgulanmıştır. Açıklamada, bu durumun, Filistin halkına karşı tırmanan saldırıların gölgesinde olduğunun altı çizilmiştir.
Hamas ayrıca, Birleşmiş Milletler Filistinli Mülteciler için Yardım Ajansı’nın (UNRWA) İsrail ve onun destekçileri tarafından hedef alınmasını da kesin bir dille reddetmektedir. İsrail’in UNRWA’yı hedef almasının, Filistin halkını yerinden etme ve köklerinden koparma suçlarına tanıklık eden belgelere ulaşılmasını engelleme girişimi olduğu ifade edilmiştir. Bu bağlamda, Hamas, tüm ülkeleri UNRWA’yı desteklemeye ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye davet etmektedir.
İSRAİL’İN BM KURULUŞLARINA YÖNELİK KISITLAMALARI UAD’DE
İsrail Meclisi, 28 Ekim 2024 tarihinde UNRWA’nın faaliyetlerini kısıtlayan yasaları kabul etmiştir. Ayrıca, 31 Ocak 2025 tarihinde de Doğu Kudüs’teki UNRWA operasyonlarının sonlandırılmasına ilişkin Uluslararası Adalet Divanı (UAD) danışma görüşü duruşmaları gerçekleştirilmek üzere hazırlanmaktadır. Bu duruşmalara, 39 ülkenin yanı sıra Arap Birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği ve Birleşmiş Milletler sunum yapması beklenmektedir.
Türkiye, kendi görüşünü 30 Nisan’da sunacakken, duruşmaların tamamı 2 Mayıs 2025 tarihinde sona erecektir. Danışma görüşü ile ilgili yazılı bir beyanda bulunan İsrail, sözlü duruşmalarda yer almayacağını bildirmiştir. Sürecin devamında ise, sözlü sunumların yapılmasının ardından Divan yargıçlarının danışma görüşü hazırlamak için müzakerelere başlaması öngörülmektedir. UAD’nın genellikle danışma görüşlerini 4 ile 6 ay içinde açıklamaktadır.