Eskişehir’de, özel araçlarda makam şoförlüğü yapan Samet Söğütözü, 2021 yılında Ankara‘da bir özel hastaneye göz içi lens ameliyatı olmak için başvurdu. Miyop rahatsızlığı sebebiyle gözlük kullanan Söğütözü, düzenli kontrollerden sonra 2022 Haziran ayında ameliyat masasına yattı. Ameliyat sonrası biraz rahatsızlık ve net görememe şikayetleri artmaya başladı. Ameliyatı gerçekleştiren hastane, Söğütözü’nün aynı gün taburcu olmasına karar verdi. Ancak, memleketine döndükten beş gün sonra net bir şekilde görememeye başladığı belirlenince tekrar hastaneye gitti. Yapılan kontrollerde, sağ gözünün görme yetisini kaybettiği, sol gözünde ise yüzde 90 oranında bir görme kaybı geliştiği tespit edildi.
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI
Samet Söğütözü, yaşadığı sorunlar nedeniyle Ankara’daki özel hastane ve ameliyatı gerçekleştiren doktor hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuk mücadelesine başladı. Gözlük kullandığı dönemde herhangi bir sorun yaşamadığını aktaran Söğütözü, “Ameliyatla gözlükten kurtulmak istedim. Doktorum, tüm risklerin çok düşük olduğunu söylemişti. Ancak, taburcu olduktan sonra gözlerimdeki acı dayanılmaz hale geldi ve 5 gün sonra tamamen görmemeye başladım.” dedi. Bu süreçte yaşadığı karmaşık duyguları ve göz kaybının kendisinin hayatını nasıl etkilediğini vurguladı.
‘EVDEN DIŞARI BİLE ÇIKAMIYORUM’
Samet Söğütözü, gözlerinin kaybı sonucunda geçmişteki özgürlüğünü yitirdiğini ifade ederek, “2,5 yıldır ne araç kullanabiliyorum ne de herhangi bir aktivite yapabiliyorum. Artık o kadar sevdiğim mesleğimi yapamamam, beni derinden etkiliyor. Ameliyatın başarısız olduğunu düşünüyorum. Bu gün geldiğim noktada herhangi bir maddi tazminat bile gözlerimi geri getirmeyecek.” dedi. Gözlük kullanmaktaki rahatlığını ve özgürce seyahat edebilme yetisini kaybettiği için duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
KURUL, SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
Samet Söğütözü’nün şikayeti üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Ancak Sağlık Bakanlığı Mesleki Sorumluluk Kurulu, ameliyatı gerçekleştiren doktor hakkında yapılan incelemelerde, hastada oluşan görme kaybının bir cerrahi komplikasyon olduğu raporunu sunarak, ‘şikayet edilen ameliyatın tıp kurallarına uygun olduğu’ sonucuna vardı. Kurul, doktorun üzerine düşen yükümlülükleri yerine