Sosyal medyada popüler markaları taklit eden ve bu yolla vatandaşlara çekilişle yüksek fiyatlı hediyeler vaat eden ‘Gizemli Kutu’ satışları, birçok tüketiciyi mağdur etmektedir. Tüketicilerin, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Tüketici Hakem Heyetleri’ne yaptıkları şikayetlerin başında, internet sitelerinden satın aldıkları ürünlerin teslim edilmemesi, iade edilen ürünlerin bedelinin geri ödenmemesi ve en az kutu içeriği değerinin altında ürün gönderilmesi konuları yer almaktadır.
Bu şikayetlerin ardından Ticaret Bakanlığı, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında konuya dair bir inceleme başlatmıştır. Yapılan incelemenin ardından, ilgili firmaların hakkında yasal işlemler yapılacağı bilgisi verilmiştir.
‘SAHTE SİTEYLE KARŞI KARŞIYALAR’
Konuyla ilgili olarak bilişim uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, ‘Gizemli Kutu’ adı altında yapılan satışların, tüketicilerin kredi kartı bilgilerinin ele geçirilmesine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Kırık, bu tip satışlarda kart bilgilerinin paylaşılmasıyla birlikte dolandırıcılık işlemlerinin başlayabileceğini belirtti. “Özellikle popüler markaların isimlerini ve web sitelerini taklit eden sahte siteler aracılığıyla, vatandaşlara hediye kazanacakları vaatleri ediliyor.” açıklamalarında bulundu.
Bunların yanı sıra, tüketicilere belirli bir kargo ücreti talep edilerek yarışmaya ya da ankete katılmaları gerektiği söylenmektedir. Prof. Dr. Kırık, “Gizemli kutunun içerisinde ceket, elbise, pantolon gibi ürünlerin bulunduğu yüksek vaatlerle vatandaşların ilgisi çekiliyor. Ancak, gerçekte karşılaştıkları durum sahte bir site ile büyülenmeleridir.” ifadelerini kullandı. Tüketiciler, bu tür sahtekarlıklara maruz kaldıklarında genellikle 50 TL, bazı durumlarda 75 TL veya 100 TL gibi kargo ücretleri alınmaktadır. Dolandırıcılar, tüketicilerin banka ve kart bilgilerini ele geçirmekte ve ilerleyen dönemde bu bilgilerle para çekme işlemleri gerçekleştirebilmektedir.
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSUNLAR’
Sözde kampanyalara katılan vatandaşların hukuki sorunlar yaşamaması için Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na başvurmaları gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kırık, “Vatandaşlarımızın, sponsorlu reklamlara karşı dikkatli olmaları son derece önemlidir. Bu tür reklamlara itibar etmemeleri ve web sitelerinin adres çubuğunu kontrol etmeleri gerekmektedir. Bir işletmenin bu tür kampanya yapması durumunda, resmi internet sitelerinde bununla ilgili mutlaka bilgi yer alacaktır.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kırık, ayrıca, bankalarına ait bilgiler isteyen hesaplara kesinlikle güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak, “WhatsApp veya başka bir platform üzerinden kişisel bilgilerinizi talep edenleri engellemeli ve bu tür mesajları siber güvenlik güçlerine iletmelisiniz.” dedi. Yarışmalara ve ‘Gizemli Kutu’ akımına katılan vatandaşların ise, ileride hukuki sorun yaşamamak için savcılığa suç duyurusunda bulunmalarının önemli olduğunu belirtti.