Son günlerde, gıda zehirlenmesi vakalarında belirgin bir artış gözlemlenmektedir. Özellikle Salmonella cinsi bakterilerin sebep olduğu bu durum, genellikle iyi pişmemiş tavuk, kırmızı et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar ile mayonez gibi soslar aracılığıyla meydana gelmektedir. Mikrobiyolog Dr. Öğr. Üyesi İpek Ada Alver, “Bu bakteriler, personel ve işletme hijyeni eksikliği, gıdanın iyi pişirilmemesi ve uygunsuz sıcaklıklarda saklanması gibi sebeplerle kolayca bulaşabilmektedir; bu da insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir” ifadelerini kullanmıştır.
“Organlara Da Hızla Yayılır, Bağışıklık Sistemini Düşürür”
Bahar ve yaz aylarının, bakterilerin üremesi için uygun koşullar sağladığını belirten Dr. Alver, “Bu bakteriler, ağız yoluyla alındığında, mide asidik içeriğine dayanıklı olanlar hızla ince bağırsağa yerleşir. Ardından, ince bağırsağın geri emilim sağlayan bölümünde hızla üremeye başlar. Bu süreçte, bakteri virülans faktörlerini ve toksinlerini salarak geri emilim mekanizmasını bozar ve kana karışarak diğer doku ve organlara hızla yayılır, böylece bağışıklık sistemini de zayıflatır” açıklamasında bulunmuştur.
‘Salmonelloz Belirtileri Nedir?’
Dr. Alver, Salmonelloz vakalarının belirtileri arasında halsizlik, mide bulantısı, kusma, ateş, karın ağrısı, kramplar, karındaki şişlik ve ishalin sık gözlemlenen semptomlar olduğunu ifade etmiştir. İshal ve kusma nedeniyle vücutta sıvı-elektrolit kaybı yaşanabilir ki bu durum, ağız ve ciltte kuruma, solgunluk, iştahsızlık gibi hafif semptomlar ile başlayarak baş dönmesi, sersemlik ve bilinç bulanıklığına kadar ilerleyebilir. Daha ciddi durumlarda ise karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi çoklu organ hasarları görülebilir. Dolayısıyla, gıda zehirlenmesi belirtileri yaşayan bireylerin acil olarak hastaneye gitmeleri ve sıvı replasman ve antibiyotik tedavisi almaları gerekmektedir.
‘Gıda Zehirlenmelerinin Önlenmesinde Denetim Önemli’
Gıda zehirlenmelerinin en çok tavuk ürünlerinden kaynaklandığını belirten Alver, sıcak havaların gelmesiyle birlikte gıda zehirlenmelerinde artış gözlemlediklerini ifade etmiştir. Denetlenmeyen restoranlar ve büfelerde, bozulma belirtilerini gizlemek için eski ve bozuk tavukların yıkanarak baharat ya da sos ile kamufle edildiği, hijyenik olmayan ortamlarda hazırlandığı ve pişirildiği gözlemlenmiştir. Salmonelloz vakalarının önlenmesinde hijyen eğitimleri verilmesi ve gıda denetimlerinin artırılması gerektiğinin altını çizen Alver, “Şu an insanlar Salmonelloz artışı nedeniyle