Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda ürünlerinden kaynaklanan güvenlik kaygılarına karşı atılacak adımları ve bakanlık politikalarını duyurdu. Yumaklı, gıda sektöründe “karekod” uygulamasının zorunlu hale geleceğini belirtti. Bu uygulama sayesinde tüketicilerin, satın aldıkları gıdaların kaynağına ve içeriklerine daha kolay erişim sağlaması hedefleniyor. Ayrıca, Avrupa Birliği (AB) ile gıda üretimindeki pestisit kullanımı konusunda tam bir uyum içerisinde olunduğunu vurguladı; 223 maddenin yasaklandığını da sözlerine ekledi.
Eğitim çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğine değinen Yumaklı, bu sürecin bilinç oluşturma ve algı yönetimi açısından kritik olduğunu ifade etti. Hatalı veya eksik yönler üzerinde durarak çözümler üretmeye çalıştıklarını belirtti. Yumaklı, halk arasında sadece ihracata giden ürünlerin analiz edildiği yönünde bir algı olduğuna dikkat çekerek, bu durumun doğru olmadığını ifade etti. Tarım ürünlerinin denetimi, tarladan paketleme merkezlerine kadar birçok aşamada devam ettiğini ve bu denetimlerin oldukça kapsamlı olduğunu vurguladı.
Son üç yıl içinde 250 bin pestisit denetimi gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, bu cümlede söz konusu denetimlerin sıklığının arttığına dikkat çekti. Pestisit kalıntı oranlarının, bu yoğun denetim faaliyetleri sonucunda %35 oranında azaldığını açıkladı. Yumaklı, bakanlığın bütün amacının bu oranı mümkün olduğu kadar sıfıra yaklaştırmak olduğunu belirtti. Bugün dünya genelinde ortalama bir dekarlık tarım arazisinde Türkiye’de kullanılan pestisit miktarının 2.23 kg seviyesinde olduğunu, bunun Avrupa Birliği ortalaması ile karşılaştırıldığında belirgin bir şekilde daha düşük olduğunu ifade etti.
Bu açıklamalar, Türkiye’nin tarım politikalarında sağlıklı gıda üretim sürecini desteklemek amacıyla yapılan çabaları göstermektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği konusunda gerekli adımları atarak, üreticilerin ve tüketicilerin sağlıklarını korumayı hedefliyor. Ayrıca, bakanlık tarafından yürütülen denetimler ve düzenlemeler, gıda ürünlerinde güvenliği artırmayı, böylece halkın sağlıklı gıdalara erişimini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Bu bağlamda, karekod uygulaması gibi yenilikler, tüketicilere ürünlerin menşei hakkında daha fazla bilgi sunarak güvensizlik algısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.