Prof. Dr. Cem Terzi, son yıllarda genç erişkinlerde kalın bağırsak kanseri vakalarının alarm verici bir hızla arttığını dile getirerek, “2023’de yayınlanan bir araştırmaya göre, 1995’te her 10 kalın bağırsak kanserli hastadan biri 55 yaşın altındayken, bugün tanı konulan hastaların her beşinden biri bu yaş aralığında” açıklamasında bulundu. Terzi, kolonoskopinin bu hastalığın önlenmesi ve erken teşhisi için mükemmel bir yöntem olduğunu, ancak toplumun bu olanaktan yeterince faydalanmadığını vurguladı.
ANNE VE ABİSİNİ KAYBETTİ
Mardin’de yaşayan 26 yaşındaki Onur Cevheroğlu, annesi Sadiye ve ağabeyi Ferhat’ı kalın bağırsak kanseri sebebiyle kaybetti. 2023 Aralık ayında kendisine de bu hastalık tanısı konulduğunu belirten Cevheroğlu, annesini 42, ağabeyini ise 24 yaşında kaybettiğini, kendisinin de 18 yaşındayken ağabeyiyle aynı hastalığı yaşamak zorunda kaldığını anlattı. Cevheroğlu, “Ağabeyimin tanısı konulduktan sonra bana kolonoskopi yapıldı, temiz çıktı. 2023 Aralık’ta apandisit ameliyatı oldum, ardından yaşadığım sıkıntılar yüzünden yapılan kolonoskopide kalın bağırsak kanseri tanısı konuldu. Maalesef bu hastalık 3. evredeydi.” dedi.
Cevheroğlu, Ocak 2024’te İzmir’de Prof. Dr. Cem Terzi tarafından ameliyat edildi, sonrasında memleketi Diyarbakır’da 12 kür kemoterapi aldı. Üç ayda bir kontrole çağrılan Cevheroğlu’na yapılan PET CT taramasında lenflerde nüks saptandı ve geçen yıl Aralık’ta bir kez daha ameliyat edildi. Şu an sağlık durumunun iyi olduğunu belirten Cevheroğlu, kardeşlerinin de kontrollerinin yapıldığını ve hepsinin sağlığının normal olduğunu kaydetti. Gerektiğinde kontrollerin zamanında yapılacağının altını çizen Cevheroğlu, “Özellikle başıma gelenlerden sonra kontrollerin önemini bir kez daha anladım. Kendimize verdiğimiz önemi, arabalarımıza verdiğimiz öneme eşitlemeliyiz.” şeklinde konuştu.
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ ARTIK SADECE YAŞLILIK HASTALIĞI DEĞİL
Prof. Dr. Cem Terzi, hastası Onur Cevheroğlu’nu genç yaşta kalın bağırsak kanseri tanısı alan bir örnek vaka olarak değerlendiriyor. Cevheroğlu’nun yaşadığı tek belirti olan karın ağrısının tedavi edilmediği takdirde daha ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çeken Terzi, kolonoskopinin genç erişkinler için daha sık uygulanması gereken bir tarama yöntemi olduğunu belirtti. “Bu hastamızın doğuştan gelen genetik bir riski varken, sağlıklı bireylere 5 yılda bir, risk taşıyanlara ise 2 yılda bir kolonoskopi yapılması gerekiyor” dedi. Tetkiklerin zamanında yapılması durumunda kalın bağırsak kanseri vakalarının önüne geçilebilir ve erken tanı ile hastalar iyileştirilebilir.