İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde yaşayan 41 yaşındaki E.Ö. geçen ay oldukça ilginç bir olay yaşadı. Belirtilere göre, E.Ö., gece uyandıktan sonra nefes darlığı ve aşırı öksürükle karşılaştı. Kendisinin kontrol etmeye başladığı durumlar sırasında aynada, taktırdığı iki dişinin yerinde olmadığını fark etti. Bu şok edici buluşun ardından, hemen Bakırköy’deki bir hastaneye gitti ve durumu sağlık çalışanlarına aktardı. Yapılan görüntüleme işlemleri sonrasında, E.Ö.’nün sol bronşunda problemler olduğu tespit edildi.
Yapılan muayenelerin ardından E.Ö., tedavi için Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne yönlendirildi. Burada Göğüs Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın ve ekibi tarafından detaylı incelemeler yapıldı. D işlemler sonucunda, hasta bronkoskopi adı verilen bir tıbbi müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilerek, kaybolan iki dişi sol bronşundan çıkarıldı. E.Ö. tedavisinin ardından taburcu edildi.
“Gece uyurken oldu”
E.Ö., yaşadığı talihsiz durumla ilgili olarak, “Gece uyurken oldu, sabah işe gitmek için kalktığımda bir nefes darlığı fark ettim. Sonrasında hastaneye başvurdum. Röntgen ve BT çekildi, sol bronşumda bir cisim olduğu anlaşıldı. Fark etmeden, gece uyuduğum sırada bu olay gerçekleşmiş. Olacağı varmış diyelim, ne diyelim ki daha dikkatli olmalarını öneririm. Takma dişlerim yemek yiyebilmem için gerekliydi, onları yuttum” açıklamalarında bulundu.
Hastasının durumu hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Efsun Gonca Uğur Chouseın, E.Ö.’nün sabah saatlerinde ani bir nefes darlığı ve aşırı bir öksürükle uyandığını belirtti. Kendisi en yakın hastaneye müracaat etti ve yapılan tetkikler sonucunda sol bronşta bulunan bir yabancı cisimden şüphelenildiğini ifade etti. Yabancı cisimlerin hastalarda oluşturduğu sıkıntılara dair bilgi veren Chousein, bronkoskopi işleminin acilen yapılması gerektiğini vurguladı. Aksi halde, yabancı cismin akciğerlere zarar verebileceği ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda hastaları uyardı.
“Heimlich manevrası bu hastada fayda sağlamayacaktı”
Doç. Dr. Uğur Chousein, diğer hastalar için Heimlich manevrasının nasıl yapılması gerektiği ve hangi durumlarda uygulanabileceği hakkında da bilgi verdi. Özellikle sert ve kesici cisimlerin, solunum yollarına zarar verebileceklerini vurgulayarak, acil durumlarda nasıl tepki verilmesi gerektiğini açıkladı. Hekim, E.Ö.’nün durumu için Heimlich manevrasının etkili olmayacağını, çünkü dişlerin ağırlığının ve hacminin bu durumda ses tellerinin geçişini engelleyebileceğini dile getirdi. Yabancı cisimlerin akciğere kaçması durumunda, hem çocuklar hem de yaşlı hastalar için dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Sonuç olarak, E.Ö.’nün yaşadığı bu sıra dışı olay, hem kendi hem de diğer insanların bu tür durumlara karşı dikkatli olmaları gerektiğinin bir hatırlatıcısı oldu. Bronkoskopi işlemi ile kurtarılan dişler, E.Ö.’nün sağlıklı günlerine dönmesini sağladı. Doktorlar, benzer durumların yaşanmaması için halkı bilgilendirme çalışmalarına devam etmekte kararlılar. Sağlık alanında atılacak adımların önemi, E.Ö.’nün yaşadığı bu deneyim üzerinden bir kez daha anlaşılmış oldu.