Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki duruma dair önemli bilgiler paylaştı. Dujarric, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA) yetkililerinin Gazze’ye insani yardım yüklü yaklaşık 90 kamyonun girişine izin verildiğini teyit ettiğini belirtirken, bu kamyonlardaki malzemelerin gıda maddeleri ve tıbbi malzemeler olduğunu aktardı.
Dujarric, Gazze’ye taze gıda, hijyen ürünleri, su arıtma maddeleri ve hastanelere güç sağlamak için gerekli olan yakıt gibi hayati malzemelerin girmesine 80 günden fazla bir süredir izin verilmediğine dikkat çekti. “Dün yapılan sevkiyat, miktar olarak sınırlı ve Gazze’nin 2,1 milyon nüfusunun ihtiyacını karşılamanın yanından bile geçecek yeterlilikte değil.” ifadesini kullandı. Bu, bölgedeki insani krizin boyutunu gösteriyor.
“GAZZE’DE AİLELER HALA YÜKSEK KITLIK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA”
Dujarric, Gazze’de az sayıda fırının yeniden çalışmaya başladığını ancak 80 gündür insani yardımların tamamen abluka altında tutulmasından dolayı ailelerin hala yüksek kıtlık riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Gazze Şeridi’nde acilen çok daha fazla yardıma ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sahadaki kaynakların, Gazze’de yaklaşık yarım milyon insanın açlık sınırında bulunduğu uyarısını dikkate alarak, İsrail makamlarının Gazze içinde güneyden kuzeye insani yardım konvoylarının hareketini kolaylaştırmasının kritik öneme sahip olduğunu belirtti.
Dujarric, geçmişteki basın toplantılarında insani yardım malzemesi yüklü 100 civarında kamyonun Kerem Ebu Salim kapısından geçişine izin verildiğini, ancak güvenlik nedeniyle bu kamyonların alanda bekletildiğini ve yardımların dağıtılamadığını açıklamıştı. Dujarric’in açıklamaları, bölgedeki insani durumun ne kadar kritik olduğunu gözler önüne seriyor.
Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail tarafından uygulanan 81 günlük ablukanın ardından ilk kez çoğunluğu uluslararası ve sivil toplum kuruluşlarına tahsis edilen 87 yardım tırının bölgeye giriş yaptığını duyurmuştu. Bu gelişme, bölgede insani yardımların sağlanması açısından bir umut ışığı olsa da, Dujarric’in vurguladığı uzun süreli ablukalar ve sınırlı yardım miktarları, Gazze halkının yaşadığı açlık ve kıtlık sorununu daha da derinleştiriyor.