Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, DSÖ’nün haftalık basın toplantısında Gazze’deki durumu değerlendirdi. Ghebreyesus, 2 Mart 2023 tarihinden bu yana Gazze’ye uygulanan tam ablukanın etkilerini vurgularken, bu durumun gıda ve ilaç girişlerini engellediğini belirtti. Geçen haftaki verilere göre, Gazze’deki Birleşmiş Milletler (BM) misyonlarının yaklaşık yüzde 75’inin ya reddedildiğini ya da engellendiğini söyledi. Bu ablukanın aileleri açlık ve yetersiz beslenme ile baş başa bıraktığını, temiz suya, barınak ve yeterli sağlık hizmetine ulaşmalarını zorlaştırdığını ifade etti. Bu durumun da hastalık ve ölüm riskini artırma tehlikesi taşıdığını dile getirdi.
Ghebreyesus, DSÖ’nün ateşkes döneminde Gazze’deki sağlık sistemini güçlendirmek ve acil sağlık malzemelerini sağlamak için tüm fırsatları değerlendirdiğini belirtti. Ancak 6 haftalık abluka sonrası sağlık kaynaklarının tehlikeli derecede azaldığını ve 2 ila 4 hafta içinde tamamen tükenebileceğini kaydetti. Özellikle 2 yaşın altındaki 60 bin çocuğun korunmasına yetecek 180 bin doz aşının Gazze’ye girmesine izin verilmemesi, yeni doğanlar ve küçük çocuklar için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti.
Ghebreyesus, ateşkesin bozulmasından sonra yaklaşık 400 bin kişinin yerinden edildiğini ve yalnızca 500 çocuk da dahil olmak üzere yaklaşık 1500 kişinin öldüğü tahmininde bulundu. Sağlık sisteminin yalnızca kısmen faaliyet gösterdiğini ve bu durumda büyük baskılar altında olduğunu ifade etti.
‘İsrail Ordusu, 23 Mart’ta 15 Sağlık ve İnsani Yardım Çalışanını Öldürdü’
Ghebreyesus, Gazze’deki sağlık sistemine yönelik saldırıların devam ettiğini vurgulayarak, Ekim 2023 tarihinden bu yana 400’den fazla insani yardım çalışanının yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Öne çıkan bir olay olarak, İsrail ordusunun 23 Mart 2023’te bir tıbbi ve acil durum konvoyuna gerçekleştirdiği saldırıda 15 sağlık ve insani yardım çalışanının hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu güvenlik risklerine, erişim kısıtlamalarına ve azalan malzemelere rağmen DSÖ’nün Gazze’de kalmaya devam edeceğini vurguladı.
Ayrıca Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının 18 hastayla 29 refakatçiyi Norveç, Malta, Lüksemburg ve Romanya’ya tıbbi tahliye ettiğini ancak hala 10 binden fazla hastanın tahliye edilmek için beklediğini belirtti.
Ghebreyesus, yardım ablukasının acilen kaldırılması, sağlık hizmetlerinin korunması, Gazze genelinde engelsiz insani erişimin sağlanması ve sağlık alanındaki günlük tıbbi tahliyelerin derhal yeniden başlaması gerektiğini ifade etti. Ayrıca Gazze’de tutuklu bulunan rehinelerin serbest bırakılması ve tüm bu taleplerin yanı sıra ateşkes çağrısında bulundu.