Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in 2 Mart 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi’ne ilaç ve insani yardım girişine izin vermediği vurgulandı. Açıklamada, “Faşist işgalci İsrail hükümeti, 7 haftadır Gazze Şeridi’ne gıda, ilaç ve yakıt yardımı gibi yaşam için gerekli temel malzemelerin girişini engellemeye devam ediyor.” şeklinde ifade edildi. Bu durum, bölgedeki insani krizin derinleşmesine yol açtı.
İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde su kuyuları ve deniz suyu arıtma tesislerini bombaladığı bildirildi. Ek olarak, bölgede gıda dağıtımına da engel olunarak insani kriz daha da kötüleştirildi. Açıklamaya göre, İsrail’in uyguladığı insani felaket, yaklaşık 2.5 milyon kişiyi etkiliyor. Gazze’deki Filistinlilerin, “planlı bir soykırımın temel unsurunu oluşturan sistematik katliamlara maruz kaldığı” ifade edildi.
Ayrıca, İsrail’in “şüpheli bir küresel sessizliğinin gölgesinde Gazze’de Filistinlilere karşı planlı soykırım uyguladığı” vurgulandı. Bu bilgilendirme, Birleşmiş Milletler ile uluslararası topluma yönelik bir çağrı olarak da algılanabilir; yasal ve insani sorumluluklarını üstlenme ve İsrail’i kitlesel aç bırakma uygulamasına son vermeye zorlamak için acil ve ciddi adımlar atma talebinde bulunuldu.
Hamas, Gazze Şeridi’ndeki sivillere insani yardım, gıda ve tıbbi malzeme ulaştırılması konusunda çağrıda bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun “savaş suçlusu” olduğu anımsatılan açıklamada, Netanyahu liderliğindeki hükümetin her gün uluslararası hukuk ve sözleşmelere yönelik ihlallerde bulunduğu belirtildi. Bu duruma son verilmesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca, Arap ve İslam ülkeleri hükümetlerine ve halklarına seslenilerek, Gazze’ye uygulanan “zalim kuşatmanın” sona erdirilmesi için tarihi bir duruş sergilemeleri istendi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNRWA), Gazze Şeridi’ne ateşkes sırasında giren yiyecek stoklarının tükendiği ve bölgede kıtlık tehlikesinin yaşandığı bilgisini aktardı. Bu durum, bölgedeki insani kriz her geçen gün derinleşiyor.
İsrail, Hamas ile sağlanan ateşkes ve esir takası anlaşmasının 42 günlük birinci aşamasının sona ermesinin ardından, 2 Mart 2023 itibarıyla Gazze Şeridi’ne insani yardımların girişini durdurma kararı aldı. 7 Ekim 2023’ten bu yana yapılan saldırılarda, 2.3 milyonluk nüfusa sahip Gazze Şeridi’nde yaklaşık 2 milyon kişinin yerinden edildiği rapor edildi. İnsani felaketin etkileri, sivil altyapının ve hastanelerin hedef alınmasıyla daha da kötüleşti.
Su ve elektrik tedarikinin kesilmesi ve sınır kapılarının kapalı tutulması, Gazze’deki Filistinlilerin yaşadığı zor şartları derinleştiriyor. 19 Ocak 2023 tarihindeki ateşkesin ardından, 18 Mart sabahında karşılıklı saldırılar yeniden başladı. O tarihten itibaren, çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olan 1630 Filistinli hayatını kaybetti; 4302 kişi yaralandı. 7 Ekim 2023’ten bu yana ise yaşamını yitiren Filistinli sayısı 51 bine, yaralı sayısı ise 116,343’e yükseldi.