Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, Gazze’deki Filistinlilerin, sürmekte olan çatışmanın en acımasız evrelerinden birini yaşamakta olduğunu belirtmiştir. Guterres, özellikle İsrail’in Gazze’ye yönelik 80 gün boyunca hayati önem taşıyan yardımları engellemiş olmasının, bölgedeki insani durumu daha da kötüleştirdiğini ifade etti.
BM, İsrail’in Gazze’ye İzin Verdiği Yardım Miktarının İhtiyacın Çok Altında Olduğunu Duyurdu
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mülteciler için Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in Gazze’ye yalnızca temel miktarda insani yardım girişine izin vereceği bilgisini paylaşmasına rağmen, araziye ulaşan yardımların, Gazze’nin ihtiyacının çok altında olduğunu açıkladı. Lazzarini, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, İsrail’in uyguladığı insani yardım ambargosu nedeniyle Gazze’de yaşanan insani krizin her geçen gün derinleştiğini vurguladı.
UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, ”İsrail’in geçişine izin verdiği yardım tırlarının sayısına atıfla, ‘Şu anda gelen yardım, samanlıkta iğne aramaya benziyor’ ifadesini kullandı. Gazze’de 11 haftadan fazla bir süredir açlıkla mücadele eden halk, su ve ilaç gibi hayati ihtiyaçlardan mahrum bırakıldı.
Lazzarini, Gazze’deki yaşlıların ilaca erişim sağlayamaması nedeniyle yaşamını yitirdiğini, annelerin ve babaların çocuklarına yiyecek bulmakta zorlandığını belirterek, bölgedeki insani felaketin büyümesini engellemenin tek yolunun “anlamlı ve kesintisiz bir yardım akışı” sağlamak olduğuna dikkat çekti.
Gazze’de günlük ihtiyaç duyulan insani yardım düzeyinin 500 ila 600 tır olduğu konusunda uyarılarda bulunan Lazzarini, 19 Ocak 2023’te yürürlüğe giren ateşkes döneminde, Gazze’ye bu düzeyde yardım tırlarının girebildiğini hatırlattı. Lazzarini, ”Hayat kurtarmak askeri ve siyasi gündemlerin önüne geçmelidir. Gazze halkı daha fazla bekleyemez” sözleriyle durumu özetledi.
İsrail’in Gazze’ye İnsani Yardım Girişine İzin Vermemesi Krizi Derinleştirdi
İsrail, 2 Mart 2023 itibarıyla Gazze Şeridi’ne türü ne olursa olsun insani yardım girişine izin vermeyerek krizin derinleşmesine neden olmuştur. Bu durum, uluslararası baskılar sonucu 2 Mart’tan itibaren ambargonun gevşetilmesine ve 19 Mayıs 2023’e kadar yardımların ulaşmaya başlamasına neden olmuştur. Ancak, 7 Ekim 2023’te başlayan saldırılardan ve abluka uygulamalarından dolayı, Gazze’de kargaşa büyümüş; günlük ihtiyaç duyulan 500 tır yardım malzemesi için, sadece 87 tır insani malzeme dağıtıldığı kaydedilmiştir.
Bölgedeki insani kriz hızla derinleşirken, hükümetler arası müzakerelerin sonuçsuz kalması ve sürekli uygulanan ambargolar, Gazze halkının yaşam koşullarını daha da zor hale getirmiştir. İnsanlar, temel ihtiyaçları olan gıda, su ve sağlık hizmetlerinden yoksun bir şekilde dayanma mücadelesi vermeye devam etmektedirler.