1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Fransa-Cezayir Geriliminde Batı Sahra Faktörü!

Fransa-Cezayir Geriliminde Batı Sahra Faktörü!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr – Son zamanlarda Fransa ve Cezayir arasındaki diplomatik ilişkiler, Fransa’nın Cezayir’deki sömürge yönetimini sona erdirdiği günden bu yana en ciddi gerilimleri yaşamaktadır. Bunun başlangıcı, Temmuz 2024’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Batı Sahra üzerindeki konuşmalarına ve aldığı kararlarına dayanmaktadır.

Fransa, 30 Temmuz 2024’te Fas Kraliyet Sarayı’na gönderdiği mektupta, Batı Sahra üzerindeki Fas egemenliğini desteklediğini belirtmişti. Bu gelişmelerin ardından Cezayir Dışişleri Bakanlığı, Paris Büyükelçisi Said Musa’yı geri çekme kararı aldığını duyurarak, ilişkilerin kötüleşmesine neden oldu. Peki, uzun yıllardır çözüm bulunamayan ve Afrika’da dünyayı en büyük askeri tahkimatlarından birini yaratan Batı Sahra meselesi nedir?

1975’TE BAŞLAYAN SORUN

Batı Sahra, Afrika’nın kuzeybatısında, Atlantik Okyanusu kıyısında yer alan bir bölgedir ve Fas ile Cezayir arasında uzun süreli bir itiraz konusu olmuştur. Bu sorunun kökleri 1975 yılına kadar uzanır; İspanya’nın sömürgesi olan Batı Sahra’dan çekilmesiyle bu sorun başlamıştır. 1976 yılında, Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti ilan edildi ancak bu durum, tarihi hak iddiaları olan Fas tarafından kabul edilmedi. Moritanya da bölgenin güneyine ilişkin taleplerde bulunuyordu.

Çölün ortasında, Çin Seddini aratmıyor Yapımı 7 yıl süren duvarın akıbeti

Batı Sahra duvarı, belirli aralıklarla kurulan gözlem noktalarıyla destekleniyor

Fas ve Moritanya’nın taleplerine karşı Batı Sahra’da gerilim arttı. ‘Yeşil Yürüyüş’ olarak adlandırılan protesto eyleminde 350 binden fazla kişi Batı Sahra’ya yürüyünce, Polisario Cephesi silahlı mücadele kararı aldı ve bu durum, Cezayir sınırına binlerce sivilin yığılmasına neden oldu.

Bugün hâlâ çözümsüz kalan Batı Sahra meselesi, Fas ve Cezayir arasında ciddi bir fikir ayrılığına yol açmaktadır. Fas, Batı Sahra konusundaki çözüm önerisi olarak “genişletilmiş özerkliği” savunurken, Cezayir, Fas’ın bu bölgeyi ilhak etmesini yeni bir yayılmacılık politikası olarak değerlendiriyor ve Polisario’nun referandum talebini destekliyor. Polisario’nun ana karargahı, Cezayir sınırları içinde bulunmaktadır ve bölgeden gelen mülteci kampları da burada yer alıyor. Cezayir, resmi olarak Polisario’ya destek verdiğini kabul etmemiş olsa da, Fas bu durumdan rahatsızdır.

Fransa-Cezayir Geriliminde Batı Sahra Faktörü!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!