Samsun ilinde fındık bahçelerinde Külleme hastalığı, iklim değişiklikleri nedeniyle giderek yaygınlaşmaktadır. Bu hastalık, eğer gerekli tedbirler alınmazsa verim ve kalite kayıplarına yol açabilir. Bu yüzden, üreticilerin fındık bahçelerini sık sık kontrol etmeleri ve hastalık belirtileri görüldüğünde zamanında ve teknik bilgileri doğrultusunda mücadele etmeleri kayıpları en aza indirmektedir.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sağlam, “Fındık bitkisinin önemli hastalıklarından biri olan külleme hastalığı, ilkbahar döneminde gelişmekte olan yaprak ve sürgünlerde kendini göstermektedir. Hastalık, rüzgâr ile taşınarak bitkiden bitkiye yayılmaktadır. Külleme hastalığı belirtileri yaprağın üst yüzeyinde renk açılmaları ve sarımsı lekeler şeklinde görünür. Hastalık ilerledikçe yapraklar kahverengileşir, gevrekleşir ve zamanından önce dökülebilirler. Genç sürgünlerde ise ilk aşamada yüzeyde un serpilmiş gibi bir görünüm oluşur; daha sonra matlaşma ve kahverengileşme meydana gelmektedir. Özellikle erken dönemde hastalığa yakalanan çotanaklarda kurumalar gözlemlenmektedir. Mücadelesinde, bulaşma kaynaklarının azaltılması amacıyla yere dökülen yapraklar ve hastalıklı bitki artıkları toplanmalı; bulaşık dip sürgünleri de kesilip imha edilmelidir. Bahçelerde nemi azaltmak, iyi bir hava sirkülasyonu ve yeterli ışık sağlamak için budama yapmak ve yabancı otlarla mücadele etmek büyük önem taşımaktadır.” şeklinde ifade etti.
Hastalık Belirtileri Görülünce Kimyasal Mücadele Başlatılmalı
Külleme hastalığının fındık bahçelerinde hava sıcaklıklarıyla bağlantılı olarak nisan ayından itibaren belirgin hale geldiğini belirten Sağlam, “Belirtiler görülür görülmez ilaçlama işlemlerine başlanmalıdır. Daha önceki yıllarda bahçede hastalık görülmüşse, belirtiler ortaya çıkmadan çotanak bağlama döneminde dahi ilaçlama yapılmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve kullanılan ilacın etki süresi göz önünde bulundurularak ikinci ve diğer ilaçlamalar hasada kadar devam eder. İlaçlama işlemlerinde bakanlığımızın önerdiği ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılmalıdır. Özellikle çisentili ve mevsime göre anormal şekilde sıcak ve güneşli havalarda öğle saatlerinde ilaçlama yapılmaktan kaçınılmalıdır. İlaçlamalarda, sırt pülverizatörü, mekanik, motorlu veya hidrolik bahçe pülverizatörü kullanılması önerilmektedir. İlaç etiket bilgileri dikkatlice incelenmeli ve ürün tavsiyelerine uygun dozda, zamanında ve tüm bitki yüzeyini kaplayacak şekilde uygulamalar yapılmalıdır.” diyerek sözlerini sürdürdü.
İl ve ilçe tarım müdürlüklerinin teknik elemanları tarafından fındık bahçelerinde külleme hastalığına yönelik sürvey yapılmakta ve üreticilere bu konu ile ilgili eğitim ve yayım çalışmaları sürekli devam etmektedir. Üreticilere, külleme hastalığı nedeniyle ürün ve kalite kaybı yaşamamaları için fındık bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri; hastalık belirtileri görüldüğünde kimyasal mücadeleye başlamaları ve ilaç uygulamalarını iyi bir kaplama sağlayacak şekilde gerçekleştirmeleri tavsiye edilmektedir. Ayrıca, üreticilerin il/ilçe müdürlüklerinden ayrıntılı bilgi alarak fındıkta külleme hastalığı mücadelesini aksatmadan zamanında yapmaları gerektiği vurgulanmaktadır.