Bakan Uraloğlu, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, yolcu yoğunluğu olan ana hat ve hızlı tren garlarında hareket kabiliyeti kısıtlı yolcuların seyahatlerini daha kolay hale getirmek amacıyla 2 Aralık 2019 tarihinden bu yana “Turuncu Masa” hizmetinin verildiğini belirtmiştir.
Ankara ve Eryaman’daki Hızlı Tren (YHT) garları dahil olmak üzere Eskişehir, Konya, Selçuklu, Karaman, Pendik, Söğütlüçeşme, Halkalı, İzmit, Polatlı, Bozüyük, Bilecik, Arifiye, Gebze istasyonları ve Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı‘nın Kırıkkale, Yozgat, Sivas durakları olmak üzere toplam 26 garda 61 personel ile hizmet verdiklerini vurgulayan Uraloğlu, “Bilet alma sisteminden istasyonlardaki yardım hizmetlerine kadar birçok alanda özel gereksinimli kardeşlerimizin hayatlarını düzenleyici ve eşit bireyler olarak topluma katıcı şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2019 yılından bu yana 72 bin 749 hareket kabiliyeti kısıtlı vatandaş, 26 garda bulunan ‘Turuncu Masa’ hizmetinden yararlandı.” ifadesini kullandı.
Uraloğlu, yeni istasyonlar ve araçların tamamen özel gereksinimli vatandaşların standartlarına göre tasarlandığına da dikkat çekerek devam etti: “Daha eski istasyon ve vagonlarımızda da yeni standartlara göre revizyon ve modernizasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz ve bu süreçte büyük ölçüde ilerleme kaydettik. Bu anlamda tüm birimlerimizde çok önemli bir hassasiyet söz konusudur. Garlarımızdaki asansörler, yürüyen merdivenler, otoparklar ve hissedilebilir yüzey alanları, uluslararası standartlarda olup bizde de aynı şekilde mevcut ve fazlası bulunmaktadır.”
Turuncu Masa çalışanlarına yönelik eğitim programları
Bakan Uraloğlu, TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından sağlanan Turuncu Masa hizmetinin önemine değinerek, “Bu, 26 istasyonda sunduğumuz bir hizmet ve sürekli olarak geliştirmekteyiz. Vatandaşlarımız arasında da oldukça beğenilmektedir. Özel gereksinimli yolcularımız, bilet sistemimiz aracılığıyla binecekleri istasyonları belirtmektedirler. Özel gereksinimli bireyler, istasyona geldiklerinde, bununla alakalı özel eğitimli ekip arkadaşlarımız tarafından karşılanmaktadır. Tüm hizmetler, araca bindirilinceye kadar bu kişiler tarafından sağlanmaktadır. İnecekleri istasyonda da benzer şekilde karşılanmaktadırlar.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Turuncu Masa hizmeti sunulan yerlerde görev yapan personelin işaret dili ve diğer konularda özel kurslarla eğitim aldığını belirten Uraloğlu, ayrıca işitme engelli vatandaşlara çağrı merkezleri üzerinden görüntülü görüşme imkanıyla da destek sağlandığını dile getirdi.