Son yıllarda özellikle gençler arasında popülaritesi artan enerji içecekleri ile ilgili uzmanlar, çeşitli sağlık riski uyarılarında bulunuyor. Uzm. Dr. Menekşe Çaptuğ, enerji içeceklerinin içerikleri hakkında bilgi vererek, yüksek kafein oranlarının vücutta ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Dr. Çaptuğ, özellikle 18 yaş altındaki bireyler ile diyabet ve kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunları bulunan kişilerin bu içeceklerden uzak durmaları gerektiğini vurguladı.
PEŞ PEŞE TÜKETİLİRSE ANİ KALP DURMASINA NEDEN OLABİLİR
Dr. Çaptuğ, enerji içeceklerinin diğer kafeinli içeceklerle karşılaştırıldığında yüksek kafein içeren içecekler kategorisinde yer aldığını belirtti. Bu içeceklerdeki glikozun normal sofra şekeri yerine yüksek fruktozlu mısır şurubu formunda bulunduğunu söyleyerek, bu durumun karaciğer yağlanmasının başlıca nedenlerinden biri olduğunu ifade etti. Enerji içeceklerindeki kafeinin, kahvedeki doğal kafein ile aynı olmadığını vurgulayan Çaptuğ, bunun sentetik kafein olduğunu ve bu nedenle sağlık açısından ciddi zararlar oluşturabileceğini belirtti.
250 mililitre enerji içeceğinde bulunan kafein miktarının, yaklaşık beş Türk kahvesi kadar olduğunu belirten Dr. Çaptuğ, bu kafeinin sentetik olmasının tehlikelerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, enerji içeceklerinin kalp rahatsızlığı bulunan bireyler ve 18 yaş altındaki kişiler tarafından tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Çaptuğ, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar ile böbrek yetmezliği yaşayanların da bu içeceklerden uzak durması gerektiğini ekledi. Bu içeceklerin kan basıncını artırabileceği, diyabetin kötüleşmesine neden olabileceği ve kalp damarlarında kasılmalara yol açabileceği belirtildi. Özellikle ardışık tüketimlerin, ani kalp durmasına varacak şekilde ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı.
“ENERJİ VERDİĞİNE İNANMADIMIZ İÇİN TÜKETİLMESİNİ ÖNERMİYORUZ”
Enerji içeceği kutularında yazan uyarıların genellikle küçük puntolarla yazılması nedeniyle, kullanıcıların bunları fark etmediğine dikkat çeken Dr. Çaptuğ, gençler arasında bu içeceklerin sporcularda ve sınav dönemlerinde uyanık kalma amacıyla giderek daha fazla tüketildiğini ifade etti. Hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık sorunları olan bireylerde, bu içeceklerin enerji verip vermediği konusunda gerçekçi olmadıkları için tüketimini önermediklerini aktardı. 250 mililitrelik bir enerji içeceğinde, ortalama sekiz küp şeker miktarında şeker bulunduğunu da belirtmişti.