Enerji İçeceklerinin Sağlık Üzerindeki Etkileri
Uzman Kürkçü, enerji içecekleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bu içeceklerin üzerinde “sporcu içeceği değildir” ibaresinin bulunduğunu belirtirken, içeriklerindeki yüksek kafein miktarının kalp ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyebileceğine dikkat çekti. Özellikle gençler arasında enerji artırıcı etkisiyle popüler hale gelen bu içeceklerin gerçek anlamda enerji verip vermediği ise tartışmalı.
Kürkçü, enerji içeceklerinin aslında enerji verici bir içeriğe sahip olmadığı ve bu durumu kutu üzerindeki ibarelerin de doğruladığını kaydetti. “Enerji içecekleri adıyla yanlış anılıyorlar. Enerji verirken aslında çok fazla enerji verdikleri söylenemez” dedi. İçeriğinde genellikle şeker, kafein, tuz, ginseng, B vitamini gibi maddeler barındıran bu içeceklerin, kesme şeker kadar masum olmadığını belirtti. Her ne kadar günlük 7-8 kesme şeker miktarına denk gelse de, içerikteki mısır şurubu nedeniyle daha hızlı bir şekilde kana karıştığını vurguladı.
Kürkçü, bu içeceklerde bulunan yüksek miktardaki kafein ve tuzun, günlük ihtiyaçların 20 katı kadar olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra, enerji verdiği söylenen kafein ve şekerin yüksek dozlarının ciddi yan etkilere yol açabileceğini ifade etti. Günlük çay tüketiminin de enerji sağlama konusunda etkili olabileceğini belirtirken, enerji içeceklerinin bu riskleri içermediğini söyledi. Kalp hızında artış, ritim bozuklukları, yüksek tansiyon, titreme, mide ve bağırsak sorunları, sık idrara çıkma ve uyku sorunları gibi farklı sağlık sorunları yaratabileceğini vurguladı.
Kürkçü, bu içecekleri kullanırken yüksek risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Özellikle gençler ve sporcular arasında yaygın olan bu içeceklerin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinin bilincinde olunması gerektiğini ifade etti. Sonuç olarak, enerji içecekleri fazla tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için dikkatli olunması gerektiği mesajını verdi.
(İHA)