Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, bazı implant yöntemlerinin emzirmeye engel olabileceği konusunda uyarılarda bulundu ve bu alanda dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.
“KADINLAR DA UTANMA, ANKSİYETE, DEPRESYON VE SOSYAL İZOLASYONA YOL AÇABİLİYOR”
Meme ile ilgili tüm deformiteler, kadınlarda utanma, anksiyete, depresyon ve sosyal izolasyon gibi ruhsal durumlara neden olabilmektedir. Büyütme mamoplastisi olarak bilinen ve meme boyutunu artırmak için yapılan bu tür ameliyatlar hakkında bilgiler veren Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Fatih Doğan, “Meme büyütme, implantların meme dokusu veya göğüs kaslarının altına yerleştirilmesi işlemleridir. Bazı kadınlar için bu operasyon, kendilerini daha güvende hissetmenin bir yoludur; diğerleri içinse deformitelerin düzeltilmesi amaçlanmaktadır.” dedi.
Prof. Dr. Fatih Doğan, meme büyütme ameliyatlarının göğüslerin boyutunu ve şeklini değiştirdiğini, bu durumun vücut imajını olumlu yönde etkileyerek özgüvenin artmasına katkı sağladığını belirtti. Ancak, beklentilerin gerçekçi olması gerektiğini vurguladı.
“AMELİYATTAN SONRA DA MEMENİN ŞEKLİ DEĞİŞEBİLİR”
Meme büyütme, pürüzsüz veya dokulu, yuvarlak veya gözyaşı damlası, salin veya silikon gibi belirli implant türleri ile gerçekleştirilmektedir. Prof. Dr. Doğan, operasyon kararı vermeden önce dikkat edilmesi gereken noktaları şu şekilde sıraladı:
-
Meme implantları emzirmeyi etkileyebilir. Bazı kadınlar, tercih edilen implant koyma yöntemine bağlı olarak başarılı bir şekilde emzirmelerine devam edebilirken, diğerlerinde bu süreç zorlu geçebilir.
-
İmplantın çıkarılması gerekebilir. Eğer implantların çıkarılmasına karar verilirse, göğüslerin eski görünümüne dönmesi için göğüs dikleştirme veya ilave düzeltici ameliyatlar gerekli olabilir.
-
Silikon implantların yırtılma riski bulunuyor. FDA, silikon meme implantlarının yırtılmasını kontrol etmek amacıyla yerleştirmeden sonra 5-6 yıl içerisinde meme MRI ile düzenli izleme yapılmasını öneriyor. Ardından, her 2-3 yılda bir meme MR’ı çekilmesi öneriliyor; eğer belirtiler yoksa ultrason alternatif bir tarama yöntemi olarak tercih edilebilir.