Ticaret Bakanı Ömer Bolat, DHA‘ya verdiği yazılı açıklamada, emlak sektöründeki fiyat değişimleriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Bakan Bolat, Bakanlığın elektronik platformlardan emlak ilanlarındaki fiyat değişimlerini düzenli olarak takip ettiğini ve bu süreçte taşınmazların ilan fiyatlarındaki önemli yüzdesel artışlara dikkat edildiğini belirtti. Bu fiyat artışlarının piyasanın dengesini bozduğuna ve haksız ticari uygulamalara yol açtığına vurgu yaptı. Bu nedenle, 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun‘un ‘Ceza hükümleri’ başlıklı 18’inci maddesinin 1’nci fıkrası uyarınca, fahiş fiyat artışları yaparak haksız kazanç elde eden emlak işletmelerine idari yaptırımların uygulanmakta olduğunu açıkladı. Bu kapsamda, bugüne kadar ilan fiyatında fahiş artış yaptığı tespit edilen bin 12 emlak işletmesine, her birine 100’er bin TL olmak üzere toplamda 101 milyon 200 bin TL idari para cezası uygulandığını ifade etti.
Bakan Bolat, ayrıca kredi faiz oranlarındaki olası düşüşleri ve konutla ilgili kampanyaları fırsat olarak değerlendiren kişilere karşı da gereken önlemleri alacaklarını belirtti. Bu bağlamda, emlak piyasasındaki etik dışı davranışların engellenmesine yönelik olarak farklı tedbirler alacaklarını vurguladı.
Sahte İlanların Engellenmesi ve Yetki Doğrulama
Bakan Bolat, sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve ilan platformlarında yer alan ilan kirliliğinin ortadan kaldırılması amacıyla alınan önlemler hakkında detaylı bilgi verdi. Bu kapsamda, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılarak, ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümü getirilmiştir. 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren ilan vermek isteyen gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamaları, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden gerçekleştirilmekte. Bu sistem sayesinde, kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan vermeleri engellenmiş olmaktadır.
EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulama uygulamasının ise 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale getirileceğini bildiren Bakan Bolat, bu sistemin ilerleyen süreçte satılık taşınmaz ilanları için de geçerli olacağını kaydetti. EİDS yetki doğrulama uygulaması ile yalnızca taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece akrabaları ya da eşi tarafından veya taşınmaz sahibi tarafından e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş emlak işletmeleri ilan verebilecektir. Bu sayede piyasada daha sağlıklı ve güvenilir ilanların yer alması hedeflenmektedir.