AA muhabirinin ulaştığı bilgilere göre, 15 Eylül’de başlayan ve 1 Ocak 2025’te zorunlu hale gelecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) hakkında detaylar gün yüzüne çıktı.
Düzenlemeye dair yanıt aranan 10 soru ve bu sorulara verilen yanıtlar şu şekilde:
Sistemde ilan doğrulaması nasıl kontrol edilir?
Doğrulama logosu taşıyan ilanların tümü, yetki kontrollerinin tamamlandığı anlamına geliyor.
Bireysel ilanlar nasıl oluşturulacak?
Bireysel bir ilan verilmek istendiğinde, ilan platformundaki uygun alanına taşınmazın numarası girilecek. Sistem, otomatik olarak mülk sahibinin ve hısımlık ilişkisinin doğrulamasını yapacak, eğer ilanı veren kişi mülk sahibi, eşi veya birinci ve ikinci derece akrabalarından biri ise standart ilan vermek için gerekli işlemler tamamlanacak.
Emlak işletmeleri ilanlarını nasıl yayınlayacak?
Emlak işletmelerinin ilan girişi yapabilmesi için taşınmaz ticareti yetki belgesinin bulunması gerekecek. Mülk sahibinin e-Devlet aracılığıyla emlakçıyı yetkilendirmesi zorunlu hale gelecek. Sistem, bu yetki kontrolünü de otomatik olarak gerçekleştirecek ve yeterli yetki varsa normal ilan verme prosedürü devam edecek. Emlak işletmeleri, taşınmaz numarasını mülk sahibinden alacaklardır.
Tapu kaydı bulunmayan taşınmazlar için ilan nasıl verilecek?
Tapu kaydı olmayan taşınmazlarla ilgili ilanlar, sisteme dahil olmaksızın oluşturulabilecek. Bu ilanların kaydı sırasında platformda “tapum yok” seçeneği işaretlenecek. Kat irtifakı bulunmayan konut projeleri, TOKİ ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ projeleri ile gecekondu gibi mülkler, tapusuz kategorisi altında değerlendirilecek.
Taşınmaz için verilen yetki iptal edilebilir mi?
e-Devlet sisteminde bulunan “EİDS taşınmaz ilanı yetkilendirme işlemleri” alanında “iptal et” butonuna tıklayarak verilen yetki iptal edilebilecek. Emlak işletmesine tanınan yetki iptal edilse bile, mevcut ilan yayından kalkmayacak; bu durum, yeni ilan girişi ya da mevcut ilanın süre bitiminde yenilenmesine engel teşkil etmeyecek.
Verilen yetkinin süresi uzatılabilir mi?
Yetki süresi, e-Devlet’te yer alan “süreyi uzat” butonuna tıklanarak en az 3 ay uzatılabilir.
e-Devlete erişimi olmayan yabancıya ait taşınmaz ilanları nasıl verilecek?
e-Devlete erişimi bulunmayan (yabancı kimlik numarası olmayan) yabancı mülk sahipleri, taşınmazlarıyla ilgili ilanlar vermekte zorunlu olmayacak. Bu ilanların kaydı sırasında, mülk sahibinin e-Devlet’e erişiminin olmadığına dair bir işaretleme yapılacak.
Kiralık taşınmaz ilanları sisteme dahil mi?
EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmazlar için zorunlu hale getirilecektir.
Hisseli taşınmazlarda tüm sahibin yetki vermesi mi gerekiyor?
Hisseli taşınmazlarda sadece bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacaktır.
Uygulama tamamen devreye girdiğinde mevcut ilanlar geçerliliğini yitirir mi?
Uygulama tamamen aktif hâle geldiğinde mevcut ilanlar için bir değişiklik olmayacaktır. Bu ilanların süresi dolduğunda, EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin bir sorgulama yapılacak ve olumlu bir sonuç alındığında ilan yeniden yayınlanabilecektir.