1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Ekonomide İstikrar İçin Yeni Adımlar Atıldı!

Ekonomide İstikrar İçin Yeni Adımlar Atıldı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Ekim 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı, Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Çotanak Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, uygulanan politikalar sayesinde makro finansal istikrarın güçlendiği, ekonomide dengelenmenin sağlandığı ve cari açığın önemli ölçüde azaldığı ifade edildi.

Açıklamada, dezenflasyon sürecinin başarılı bir şekilde sürdüğü, yıllık enflasyonun on aydır gerilediği vurgulanarak, “Programımız sayesinde ekonomimizin temelleri sağlamlaşmış ve dayanıklılığı artmıştır. Yurt içi ve küresel piyasalarda meydana gelen son gelişmelerin ekonomimize etkisini kısa süreli ve sınırlı tutmak amacıyla gerekli tüm adımları atıyoruz.” şeklinde ifadeler yer aldı.

Toplantıda ayrıca, sürdürülebilir, yüksek ve kapsayıcı büyüme için rekabet gücünü ve verimliliği artıracak yapısal reformların devreye alındığı belirtildi. Sanayide yapısal dönüşüm hedefleri doğrultusunda aktif sanayi politikalarının uygulandığı ve yeşil ile dijital dönüşümün hızlandırıldığı kaydedildi. Toplantıda yapılan açıklamada, “GIDA ARZINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYECEK HERHANGİ BİR RİSK BULUNMAMAKTADIR” ifadesi de dikkat çekti.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) ve HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı ile stratejik yatırımların ve yüksek katma değerli üretimin desteklendiği vurgulandı. Üreticiler ve ihracatçılar için finansmana erişim kolaylaştırıldığı belirtilirken, ekonomik aktivitedeki ılımlı seyre rağmen 2024 yılı itibarıyla 1 milyona yakın istihdam artışı sağlanacağı ve işsizlik oranının tek haneli seviyelerde kalacağı ifade edildi. Ayrıca aktif iş gücü politikalarının, kadınlar ve gençler başta olmak üzere istihdamı desteklemek ve iş gücü verimliliğini artırmak için sürdürüleceği belirtildi.

2025 yılında başlayacak İstihdamı Koruma Destek Programı ile tekstil, giyim, deri ve mobilya imalatı sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’lere çalışan başına aylık 2 bin 500 Türk lirası destek verileceği kaydedildi. Ayrıca, son dönemde meydana gelen zirai don hadisesinin ilk tespitleri, bazı meyve çeşitlerinin farklı oranlarda etkilendiğini ancak hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar gibi stratejik ürünlerde gıda arzını olumsuz yönde etkileyecek bir riskin bulunmadığını ortaya koydu. Üretimin devamlılığı ve tüketicilerin makul fiyatlarla gıdaya erişimi konusunda tüm önlemlerin alındığı vurgulandı.

Bölgesel gelişme politikalarının sürdürülmesi gerektiği konusunda görüşler ifade edilirken, toplantıda ele alınan temel hususlar arasında ihracatın ithalat bağımlılığını azaltmak, Türkiye’nin küresel ticaret payını artırmak ve teknoloji yoğun yüksek katma değerli üretimin desteklenmesi gibi hedefler yer aldı. Uluslararası ticarette artan korumacılık eğilimleri nedeniyle dış ticaret için oluşabilecek olası riskler ve fırsatların değerlendirildiği belirtildi. EKK toplantısı süresince katılımcılar, uygulanan ekonomi programlarıyla enflasyonla mücadele ederek mali disiplini koruma hedeflerini sürdürerek ekonomik kazanımları daha ileri taşımak için katma değerli üretimi, istihdamı, yatırımı ve ihracatı desteklemeye devam edeceklerini ifade etti.

Toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı

Ekonomide İstikrar İçin Yeni Adımlar Atıldı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!