Bakan Tekin, basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantının ardından önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye genelinde olduğu gibi Karabük‘te de önemli altyapı projeleri ve eğitim yatırımları yapıldığını vurgulayan Bakan Tekin, eğitim-öğretim alanında elde edilen başarıları aktardı. “2002- 2003 eğitim-öğretim yılında köylerimizde yaklaşık 42 bin öğrenci varken, şu anda 37 bin öğrencimiz var” diyerek, öğrenci sayısındaki değişimin altını çizdi. Bu durumun nedenini açıklarken, o dönem elde bulunan derslik sayısının yaklaşık 1300 civarında olduğunu, şu anda ise bu sayının 2 bin 127’ye ulaştığını belirtti. Yani, öğrenci sayısında bir azalma olmasına rağmen derslik sayısının nerdeyse yüzde 30 oranında artmış olduğunu ifade etti. Bu durumun Türkiye genelinde de benzer bir tablo sergilediğini söyleyerek, mevcut derslik sayısını iki katına çıkardıkları illerin olduğunu ekledi.
Bakan Tekin, derslik başına düşen öğrenci sayısının OECD ortalamalarına ulaştığını ifade ederek, Karabük’te derslik başına düşen öğrenci sayısının, ortaöğretimde yaklaşık 17, temel eğitimde ise 19 civarında olduğunu aktardı. Bunun yanı sıra, öğretmen başına düşen öğrenci sayısının da benzer göstergelerle değerlendirildiğini dile getirerek, eğitim-öğretimin fiziki altyapısına yönelik yapılan çalışmalara dair değerlendirmelerin süregeldiğini söyledi. Ayrıca, devam eden yatırımların hangi aşamalarda olduğunu ve ilerlemeleri için ne tür tedbirler alınması gerektiğini de değerlendirdiklerini kaydetti.
Bakan Tekin, Türkiye’nin OECD üyeleri arasında dördüncü ve beşinci sırada yer aldığını belirterek, “Türkiye genelinde derslik sayısı itibariyle yaptıklarımıza ek olarak son dönemde eğitim içeriği ile ilgili konulara da yoğun bir şekilde yöneldik ve bunların sonuçlarını hem fiziki altyapıya ilişkin uluslararası göstergelerde hem de eğitimin içeriğine ve niteliğine ilişkin uluslararası göstergelerde görmekteyiz” dedi. Eğitim alanındaki bu gelişmelerin Türkiye için büyük önem taşıdığını, daha önce fiziki altyapı ile ilgili OECD ortalamalarına derslik başına düşen öğrenci sayısı ve öğretmen başına düşen öğrenci sayısı itibariyle ulaşmayı başardıklarını açıkladı.
Ayrıca, geçtiğimiz hafta yayınlanan tüm skorlarla OECD ülkeleri arasında Avrupa ülkelerinde özellikle dördüncü sınıflardaki matematik ve fen bilimleri derslerinde önemli bir başarı elde edildiğini dile getirerek, Türkiye’nin bazı alanlarda Avrupa’da en iyi ülke konumuna yükseldiğini ifade etti. “OECD üyeleri arasında dördüncü ve beşinci sıralarda yer alıyoruz ki, bundan 20 yıl önce bu tür başarıları hayal bile etmek mümkün değildi” diye konuştu. Bu açıklamalar, Türkiye’nin eğitim sisteminin gelişiminin yanı sıra, uluslararası arenada sağlanan başarıların da altını çizmektedir.