1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Duygusal Açlık: Yeme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin!

Duygusal Açlık: Yeme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzm. Dyt ve Uzm. Klinik Psikolog Merve Öz, insanların zaman zaman mutfağa yönelmelerinin sebebinin açlık hissi olduğunu belirtirken, bu açlığın her zaman bedenin ihtiyaçlarından mı yoksa yorgunluk, stres ya da yalnızlık gibi duygusal nedenlerden mi kaynaklandığını sorgulamamız gerektiğini ifade ediyor. “Duygusal ve fiziksel açlık arasındaki farkı bilmek, yeme alışkanlıklarımız ve duygusal dengemiz üzerine yeniden düşünmemizi sağlayabilir,” diyor Öz. Duygusal açlığın, fazla kalori alımına yol açabileceğini ve bu tür bir sorunun çözülmemesi halinde hedef kiloya ulaşmanın ya da bu kiloda kalmanın zorlaşabileceğini hatırlatıyor. Bu nedenle, duygusal açlık fark edildiğinde gerekli önlemler alınması önemli; aksi halde sağlıklı kilo kontrolü sağlamak zor olacaktır.

‘OLUMLU DUYGULAR DA DUYGUSAL AÇLIĞA NEDEN OLUR’

Merve Öz, duygusal beslenmenin tanımını yaparak, “Kişinin açlıktan ziyade olaylara ve durumlara yemek yiyerek tepki vermesi” olarak nitelendiriyor. Olumsuz duyguların yanı sıra, olumlu duyguların da duygusal açlığa neden olabileceğini vurgulayan Öz, “Fiziksel açlık, kişinin gerçekten aç olduğu durumlarda meydana gelir ve temel yaşam sürdürebilmek için gereklidir. Kişiler, karın guruldaması, halsizlik, gözlerin kararması ve titreme gibi belirtilerle gerçek açlıklarını anlayabilirler” diyor.

Duygusal Açlık Tanımı

‘TÜM GÜNÜNÜZÜ NE YİYECEĞİNİZİ PLANLAYARAK GEÇİRİYORSANIZ DUYGUSAL AÇLIK YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ’

Öz, “Eğer yeni yemek yediğiniz halde hala açsanız, bu duygusal açlık yaşıyor olabileceğiniz anlamına gelebilir” diyerek önemli bir noktaya dikkat çekiyor. “Stresli anlarda yemek mi arıyorsunuz, yoksa iş yerindeki abur cuburları stresli zamanlarınızda mı tüketiyorsunuz? Eğer tüm gün ne yiyeceğinizi düşünerek geçiriyorsanız, bu da duygusal açlık yaşadığınız anlamına gelebilir,” diye ekliyor.

Duygusal açlık belirtileri

‘HAZ ALMA UMUDUYLA YİYORSANIZ DUYGUSAL YEME PROBLEMİNİZ VAR’

Uzm. Dyt. Öz, duygusal açlık yaşayan kişilerin geçmişte deneyimledikleri hazzı tekrar yaşamak için yiyeceğe yöneldiklerine dikkat çekiyor. “Örneğin, televizyon karşısında yediğiniz cips, keyfinizi artırmışsa, benzer hissi bekleyerek tekrar o yiyeceği yiyorsunuz. Ancak bazen aynı tat hazzı vermeyebilir,” diyor. “Yiyecek tüketmeden önce kendinize, ‘Gerçekten yemek istiyor muyum yoksa sadece hazzın umuduyla mı yiyorum?’ sorusunu sormalısınız,” diyor. Eğer haz alma umuduyla yiyorsa, bunun duygusal yeme sorunu olabileceğini belirtiyor.

Duygusal Açlık: Yeme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!