Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) tarafından düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi, İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleşti. Kongrede konuşma yapan Yumaklı, dünya genelinde son çeyrek yüzyılda meydana gelen değişikliklerin tarımsal üretimin stratejik önemini arttırdığını ifade etti. Bu bağlamda, sanayi sektörünü, üretimi, ticareti ve küresel tedarik zincirini etkileyen “yeni normal” kavramının ön plana çıktığını belirtti. Özellikle Kovid-19 pandemisi ile başlayan süreçte iklim değişikliği, ekonomik krizler, doğal afetler, bölgesel çatışmalar ve siber tehditlerin küresel riskleri ciddi şekilde artırdığına dikkat çekti.
Yumaklı, bu durumun birçok ülkede gıda güvenliği sorunlarına yol açtığını belirterek, ulusların tarımsal üretim konusunda daha milliyetçi politikalar geliştirmeye yöneldiğini vurguladı. Tarım alanında ülkelerin odaklandığı dört ana konuyu sıraladı: sürdürülebilir üretim, teknoloji ve dijitalleşmenin entegrasyonu, tarımsal AR-GE faaliyetlerinde verim ve kalite artışı ile aile işletmelerinin geliştirilmesi. Bu dört konunun, gıda arz güvenliğini sağlamak için bir yol haritası sunduğunu belirtti.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan rapora atıfta bulunarak, 2050 yılına kadar dünya genelinde gıdaya olan ihtiyacın artacağına dikkat çekti ve bu süreçlerin merkezinde tohumculuk sektörünün bulunduğunu ifade etti.
103 Ülkeye Tohum İhracatı
Yumaklı, devlet olarak tohumculuk sektörünü desteklediklerini ve bu konuya özel önem verdiklerini dile getirerek, Türkiye’deki tohumculuk alanında faaliyet gösteren firma sayısının son 23 yılda 1,117’ye yükseldiğini ve bu firmaların %94’ünün yerli olduğunu kaydetti. Türkiye, sertifikalı tohumluk üretimini 9 kat artışla 1 milyon 300 bin tona, sertifikalı fide ve fidan üretimini ise 46 kat artışla 186 milyon adede çıkarmış durumda. Ayrıca, Ata Tohumu Projesi kapsamında 49 yerel çeşidi tescil ettiklerini söyledi ve kuraklığa dayanıklı 79, soğuğa dayanıklı 3 tohum çeşitinin geliştirilerek çiftçilerle buluşturulduğunu ifade etti. Tohum gen bankalarında yaklaşık 122 bin tohum materyalinin korunduğunu belirtti.
Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasıla açısından dünyanın en büyük 8 ülkesi arasında yer aldığını ve tarım ürünleri ihracatında dünya genelinde 8 ürünle ilk 3’te bulunduğuna vurgu yaparak, bu başarıda tohumculuk sektörünün büyük rol oynadığını ifade etti.
Daha sonra Yumaklı, 4. Tarım Orman Şura’sında tohumculuğun en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, bu konuyla ilgili 8 farklı çalışma grubunda detaylı bir şekilde tartışıldığını belirtti. Tohumculukla ilgili beş farklı hedef ve toplamda 48 strateji belirlendiğini kaydetti. Tohum sağlığı analiz yöntemlerinin geliştirilmesi, sertifikalı tohumluk üretiminin artırılması ve sertifikasız tohumluk satışının önlenmesi gibi stratejilerin gelecekteki tarım politikalarına yön vereceği öngörülüyor.
“Tüm Dünya Takip Ediyor”
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye tohum ihraç eden başarılı bir sektöre sahip olduğunu vurguladı ve bu başarı hikayesinin dünya genelinde yakından takip edildiğini belirtti. Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler ise, ülkenin coğrafi konumunun tarımsal üretim açısından avantaj sağladığını ifade etti ve kongrede alınan kararların diğer sektörlerin gelişmesine de katkı sağlayacağını umduğunu dile get