Ankara Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya platformları üzerinden tanıştıkları erkekleri dolandırdıkları tespit edilen bir çetenin izini sürmeye başladı. Bu dolandırıcılık faaliyetinde yer alan kadın üyelerin, müzik dinleme bahanesiyle erkeklerin telefonlarını alıp, şifrelerini öğrenerek mobil bankacılık hesaplarından kendi hesaplarına para transferi yaptığı belirlenmiştir. Bu durum, dolandırıcılık suçlarının ne denli yaygınlaştığını ve sosyal medyanın bu tür suçlar için nasıl bir zemin oluşturduğunu gözler önüne sermektedir.
Ayrıca, belirtilen çetenin mağdur ettikleri kişiler adına haksız kredi çekmelerinin de tespit edildiği öğrenildi. Bu dolandırıcılık yöntemine başvuran kadınların, kandırdıkları erkekleri yiyecek veya içecek alma bahanesiyle araçtan indirmeleri gözlemlenmiştir. Uygulanan bu yöntemle, kendilerini bekleyen diğer çete üyeleri sahte plakalı araçlarla hızla olay yerinden uzaklaşmayı başarmışlardır. Çetenin toplamda 6 ayrı dolandırıcılık vakasına karıştığı ve bu iş için 8 kişilik bir ekip oluşturduğu, Ankara Asayiş Şube Müdürlüğü Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilmiş olan eş zamanlı operasyonlarla yakalanmaları sonucunda ortaya çıkmıştır.
Yapılan operasyonlar neticesinde, çete üyelerinin üzerinde 6 adet cep telefonunun ele geçirildiği ve konuya dair bilişim incelemelerinin devam etmekte olduğu belirtilmiştir. Bu durum, dolandırıcılık vakalarının aydınlatılması adına atılan önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir. Mağdur bireylerin sosyal medyada maruz kaldıkları durumlar, birçok insanı psikolojik olarak da etkileyen bir travma oluşturmakta ve bu süreçten sonra tekrar güven duymakta zorlanmalarına sebep olmaktadır.
‘HIRSIZLIK ANLARI KAMERADA’
Bu dolandırıcılık çetesinin eylemlerine dair güvenlik kameralarına yansıyan görüntüler de dikkat çekicidir. Çete üyesi kadınların, kurbanlarının cep telefonları üzerinde gerçekleştirdikleri hırsızlık anları, güvenlik kameraları tarafından kaydedilmiştir. Böylece, bu suçların seyri ve işleniş şekli net bir şekilde belgelendirilmiştir. Ayrıca, çete elebaşının dolandırıcılık faaliyetlerinden elde ettiği gelir ile kuyumcudan altın alırken güvenlik kameralarına yakalanması da çetenin finansal durumu hakkında ipuçları vermektedir. Bu durum, dolandırıcılık eylemlerinin getirdiği maddi kazançların nasıl kullanıldığını ortaya koymaktadır.
Önceki aylarda, ekim ayında düzenlenen operasyonun ilk aşamasında ise 9 şüpheli gözaltına alınmıştı. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışmalar, emniyet güçlerinin dolandırıcılık faaliyetlerine karşı kararlı bir mücadele içinde olduğunu göstermektedir. Dolandırıcılık suçu, toplumu derinden etkileyen bir sorun haline gelirken, bunun önüne geçmek için kurumların iş birliği ve toplumun bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir.