Giresun’da, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde ‘Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı’ gerçekleştirildi. Çotanak Konferans Salonu’nda düzenlenen bu önemli toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Maliye ve Hazine Bakanı Mehmet Şimşek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar gibi birçok önemli isim katıldı. Ayrıca bölge illerinin valileri, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Hakan Gültekin ile yerel ve merkezi kamu kuruluşları, üniversiteler, özel sektör ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) da toplantıda yer aldı. Toplantıda, ‘Tarımsal Sulamada Etkin Yönetim’, ‘Tarımda Gelir Artışı’, ‘Mavi Ekonomide Gelir Artışı’ ve ‘Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme’ gibi dört öncelikli dönüşüm programı tanıtıldı.
‘DOKAP, BÖLGESEL KALKINMAYI HIZLANDIRMAKTADIR’
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, DOKAP bölgesinin Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek, bölgenin fındık, çay, kivi ve bal gibi stratejik tarım ürünleri ile kıyı ticareti ve sanayi yatırımları sayesinde ekonomik çeşitliliği artırdığını ifade etti. Bölgenin yaylaları ve doğal güzellikleri ile turizm açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, altyapı projeleri ile ulaşım ve lojistik imkanlarının geliştirildiğini belirtti. “Bölgesel kalkınma, sadece ekonomik bir hedef değil, aynı zamanda sosyal adalet ve toplumsal refahın artırılmasına yönelik bir stratejidir.” dedi.
‘YENİ HEDEF, 209 MİLYAR TL TARIMSAL HASILA’
Yılmaz, bölgeye son 22 yılda yaklaşık 1 trilyon lira yatırım yapıldığını aktararak, 2004 yılında DOKAP’dan yapılan ihracatın 1.2 milyar dolar iken, 2024 yılı itibarıyla 6.7 milyar dolara yükselebileceğini açıkladı. Ayrıca 2004 yılında bölgeyi 1.2 milyon turist ziyaret ederken, 2023 yılında bu sayının 2.8 milyonu aştığını belirtti. Yeni hedeflerinin 4.5 milyon turist olduğunu dile getiren Yılmaz, turizm alanında yatak kapasitesinin de 2004 yılındaki yaklaşık 11 binden, 2023 yılı sonunda 63 bine çıktığını ifade etti. 2024 yılında tarımsal gelirin 166 milyar lira, yeni hedefin ise 209 milyar TL olduğu müjdesini verdi.
‘DETAYLI HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI ARALIKSIZ SÜRMEKTE’
İklim değişikliğinden ötürü tarım ürünlerinde yaşanan hasarlara da dikkat çeken Yılmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan detaylı hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirtti. “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, çiftçilerin zararlarının tazmini için gerekli destek mekanizmaları devreye alınmaktadır.” diyerek, tarım sigortası sisteminin genişletileceğini söyledi. Ayrıca yaşanan zirai don afetinin tüm yönleriyle ele alınması için Meclis araştırma komisyonu kurulmasına dair kararın alındığını aktardı.
‘BÖLGESEL KALKINMA ÇALIŞMALARINDA ÖNEMLİ BİR İVME YAKALAYACAĞIZ’
Yılmaz, DOKAP Eylem Planı ile bölgenin potansiyelini hayata geçirecek projelerin uygulanmaya devam edeceğini belirtti. Tarımsal üretimde verimliliği artırmayı ve tarım-sanayi entegrasyonunu geliştirmeyi amaçladığını belirten Yılmaz, “Yeni DOK