Özellikle 10 yıldan fazla süreyle diyabet hastalığı ile yaşayan bireylerde diyabetik retinopati görülme sıklığının artığına dikkat çeken Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu, “Diyabet hastalığına sahip olan tüm bireyler, bu göz hastalığı açısından yüksek risk altındadır. Bu nedenle, diyabetli herkesin en azından yılda bir kez kapsamlı bir göz muayenesi yaptırması son derece önemlidir. Ne kadar uzun süre diyabet hastalığı yaşayan bir kişi varsa, diyabetik retinopati gelişme olasılığı da o denli artmaktadır” diye belirtti.
Op. Dr. Adnan İpçioğlu, diyabet teşhisi konulan hastaların hemen ardından göz muayenesinden geçmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hastaların 1 yıllık aralıklarla diyabet kontrollerinin bir parçası olarak rutin göz muayenelerine devam etmeleri gerektiğini belirtti. “Bilhassa göz dibi muayenesi, retinada meydana gelen değişikliklerin erken safhada tespit edilmesini sağlar ve hastaya başarılı bir tedavi olma imkânı sunar,” diyen İpçioğlu, diyabet teşhisinden sonraki 1 yıllık aralıklarla takiplerin sürdürüleceği, 5 yıldan fazla diyabet hastalığına sahip bireylerin 6 ayda bir göz muayenesine gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, göz dibi problemi tespit edilen diyabet hastalarının 3 ayda bir muayene edilmesi gerektiğini belirtti ve muayene sıklığının göz doktoru tarafından ihtiyaçlara göre belirleneceğini ifade etti.
Diyabetik retinopatinin tedavisinde etkisi kanıtlanmış tek yöntemin ‘lazer fotokoagülasyon’ olduğunu söyleyen Op. Dr. Adnan İpçioğlu, bu tedavi hakkında şunları aktardı:
“Tedavinin temel amacı, yeterince beslenemeyen periferdeki retina dokusundan kaynaklanan uyarıları bastırmaktır. Böylece yeni kan damarlarının oluşumu ve bu damarların neden olabileceği kanamaların önüne geçilmesi sağlanarak hastanın görme seviyesinin korunması hedeflenmektedir. Bu tedavi yöntemi, uygun zamanlama ve doğru uygulama ile şeker hastalığına bağlı ciddi görme kayıplarını önlemenin tek yoludur. Retinopati belirtilerinin erken evrede saptanması, tedavi başarısının anahtarıdır.”
İpçioğlu, diyabet hastalığının erken dönemlerinde sıkça karşılaşılan bulanık görme şikâyetinin, çoğunlukla retinopati ile ilgili olmadığını, bunun kan glikoz seviyesindeki yükselmeden kaynaklanabileceğini söyledi. “Kan glikoz seviyesinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir. Kontrol sağlandığında görme bulanıklığı ortadan kalkacaktır. Bu geçici bulanıklık döneminde gözlük değişimi yapılması ise uygun bir uygulama değildir” diye ekledi.
İHA