Bakterilerin plaklar halinde dişlerde birikmesi sonucu meydana gelen diş taşları, hem sağlık hem de estetik açıdan bireyleri olumsuz etkileyen önemli sorunlardır. Diş taşı temizliğinin, ileride gelişebilecek ciddi hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynadığını vurgulayan Diş Hekimi Oğuz Selim Yardımcı, sert fırçalama ve kürdan kullanma alışkanlıklarının çoğu zaman göz ardı edildiğini belirtti. Diş taşlarının oluşumu, diş eti çekilmeleri sonucu oluşan ceplerin daha da derinleşmesine sebep olabilmekte ve bu durumda kök yüzeyinin de temizlenmesi gerektiğini ifade etti. “Diş taşı temizliğinin düzenli olarak yapılması oldukça faydalı olacaktır. En az altı ayda bir diş taşı kontrolü yapılması gerekir,” dedi.
Diş Taşı Temizliğinde Aşırılıklara Dikkat!
Diş taşı temizliği sırasında hastaların taleplerinin bazen abartılı hale gelebileceğini ve bu durumun sağlıksal sorunlara yol açabileceğini söyleyen Dt. Oğuz Selim Yardımcı, “Bazı hastalar diş hekimlerinden diş yüzeyindeki küçük lekelerin dahi silinmesini talep ediyor ve bu, istem dışı sonuçlar doğurabiliyor. Aşırı müdahale, dişlerde mikro çatlakların oluşmasına sebep olabiliyor. Bu tür çatlaklar, dişlerin daha hızlı sararmasına yol açabilir, çünkü bu bölgeler daha çabuk emilim gösteriyor,” diyerek dikkat edilmesi gereken noktaları vurguladı.
Diş Taşının Uzun Vadeli Etkileri
Yemek artıklarının ve bakterilerin diş taşlarının oluşumuna neden olduğunu belirten Dt. Oğuz Selim Yardımcı, “Günlük yaşantımızda tükettiğimiz yiyecekler, ağızda artıklara yol açar ve bu artıklardaki bakteriler zamanla diş taşlarını meydana getirir. Diş taşları eğer kronikleşirse, diş etinde enfeksiyon gelişebilir. Bu enfeksiyon, diş köklerine kadar ilerleyerek diş kayıplarına yol açabilir. Bu tür kötü sonuçlar ile karşılaşmamak için diş taşı tedavisinde erken teşhis ve erken tedavi son derece önemlidir,” dedi. Diş eti tedavisi sonrası bazı hastaların diş hassasiyeti ve diş eti kanamaları yaşayabileceği konusunda da uyarılarda bulundu. Diş eti kanamalarının genellikle diş fırçalanmaya başlandıkça 4-5 gün içinde, diş hassasiyetinin ise ortalama 15-20 gün içerisinde kendi kendine geçeceğini ifade etti.
(İHA)