1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Diş Çekiminden Sonra Sigara İçmek Tehlikeli!

Diş Çekiminden Sonra Sigara İçmek Tehlikeli!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diş çekimi sonrası sigara kullanmanın, iyileşme sürecini olumsuz yönde etkilediğini ve enfeksiyon ile diğer komplikasyon risklerini artırdığını belirten Uzman Diş Hekimi ve Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, diş çekimini takiben ilk hafta boyunca, özellikle de ilk 72 saat boyunca sigara içilmemesi gerektiğini vurguladı. Sigaranın bağışıklık sistemini zayıflattığını ve diş çekiminden sonra sigara içenlerde enfeksiyon riskinin üç katına kadar çıkabileceğini ifade eden Özkan, bu durumun çeşitli riskler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Özkan, sigaranın nikotininin, diş çekim bölgesindeki kemik oluşumunu engellediğini açıklayarak, “Diş çekimi sonrası çene kemiğinde meydana gelen boşlukta oluşan kanama, pıhtılaşma sürecine girer ve ardından bir ay içinde ana kemiğe dönüşür. Diş çekimi sonrası dişeti ve çene kemiği bu süreçte dolmaya başlar” dedi. Diş çekiminden sonra meydana gelen yeni kemik oluşumunun, yüzde 80-90 oranında bir ay içinde, yüzde 70 oranında üç ay içinde ve bir yıl içinde de yüzde 50 oranında gerçekleştiğini belirtti.

Özkan, sigara kullanımı sonucunda diş çekim bölgesindeki kan pıhtısının oluşumunun engellendiğini ve bu durumun, yaranın enfeksiyona açık hale gelmesine neden olduğunu belirtti. Ayrıca, “Nikotin, yaranın iyileşmesini geciktirerek ağrı seviyesini artırır. Diş çekiminden sonraki dördüncü günden itibaren keskin ve zonk tarzında bir ağrı hissedilebilir. Bu süreçte kötü ağız kokusu da ortaya çıkabilir” diye ekledi.

“Sigara ile İlişkili Artan Enfeksiyon ve Ağız Kanseri Riski”

Diş eti hastalıkları

Prof. Dr. Birkan Özkan, sigara içmenin diş çekimi sonrası “alveolit” yani çene kemik iltihabı ve ani başlayan keskin ağrı komplikasyonunu tetiklediğini vurguladı. 2024 Nisan tarihinde yapılan bazı bilimsel araştırmalar, sigara kullanımının bu tür sağlık sorunlarını artırdığını ortaya koymuştur. Nikotinin damarlarda daralma yaratarak kan akışını azalttığını, dolayısıyla pıhtı oluşumunu da engellediğini belirtti.

Sigara içmenin yanı sıra kötü ağız hijyeninin de enfeksiyon riskini artırdığını ifade eden Özkan, “Enfeksiyon, yara bölgesinde apseye yol açabilir ve bu durum hastanın yoğun ağrı duymasına neden olabilir,” dedi.

“Diş Çekimi Sonrası Sigara ile Gelen Riskler”

Diş çekimi sonrası sağlık riskleri

Diş çekimi sonrası sigara içmenin oluşturabileceği riskleri sıralayan Özkan, sigaranın diş çekim alanındaki kan pıhtısının oluşumunu engellediğini, böylece enfeksiyon riskinin belirgin şekilde arttığını belirtti. Diş çekim bölgesinde sigara kullanılması, komşu dişlerin kaybına ve uzun vadede diş eti çekilmesine yol açabilecek önemli bir durumdur. Uzun dönemde çene kemiği erimesi oluşabileceğini ve bu durumun komşu dişleri etkileyebileceğini sözlerine ek

Diş Çekiminden Sonra Sigara İçmek Tehlikeli!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!