Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, yaptığı açıklamalarda önemli konulara değindi. Öncelikle, Avrupa’nın güvenliğinin NATO’dan ayrı düşünülemeyeceğini vurguladı. Türkiye’de, şu anda Rus ve Amerikan heyetlerinin bulunduğunu, Rus heyetinin İstanbul’da, Amerikan heyetinin ise bir kısmının İstanbul’da, diğer kısmının ise Antalya’da olduğunu belirtti. Bu durumun, barış için bir çabanın yeniden ortaya çıktığını gösterdiğini ifade etti.
Bakan Fidan, kalıcı bir barış konusunda umutlu olduklarını, adil ve kalıcı bir barışa ulaşma hedefinde olduklarını dile getirdi. Ülkesinin merkezde olduğu bir dış diplomasi trafiğinin yürütüldüğünü belirten Fidan, NATO’nun Antalya’daki toplantısının bu trafiğin bir parçası olduğunu ayrıca önümüzdeki yıl yapılması planlanan NATO Zirvesi’nin Türkiye’de gerçekleştirileceğini de söyledi.
İkisinin de prensipte ateşkes fikrini kabul ettiğini ifade eden Fidan, ancak her iki tarafın da bazı farklı görüşlerinin bulunduğunu kaydetti. Ukrayna tarafının şartsız bir ateşkes istediklerini, Rusya’nın ise belli koşulların sağlanması gerektiği konusunda bir tutum sergilediğini aktardı. Bu sebeple, müzakerelerin gerekli olduğunu ve uzlaşmayan tarafları uzlaştırma çabası içinde olmaları gerektiğini ifade etti.
‘ÜÇ İLDE YOĞUN DİPLOMASİ TRAFİĞİ’
Ukrayna-Rusya müzakerelerinin belli bir aşamaya geldiğini belirten Fidan, tarafların Amerika’nın belirlediği politik tercihlerle bir noktaya doğru evrildiğini söyledi. Türkiye’nin bu süreçte devam etmesi gerektiğine inandığını ifade eden Fidan, her iki tarafın da belli tavizler vererek ortak adımlar atmalarının sağlanması gerektiğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şu an Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’i Ankara’da ağırladığını hatırlatan Fidan, aynı zamanda Rus ve Amerikalı heyetlerle İstanbul’da yoğun bir diplomasi trafiği yaşandığını belirtti. Diplomasi trafiği sadece yüz yüze görüşmeler değil, aynı zamanda telefon trafiği ile de devam etmektedir. Antalya, İstanbul ve Ankara’da bu yoğun diplomasi faaliyetlerinin sürdüğünü ifade etti.
‘SURİYE 3’LÜ GÖRÜŞMESİ YAPILACAK’
Bakan Fidan, Suriye ve ABD Dışişleri Bakanları ile bir üçlü görüşme yapılacağını açıkladı. Türkiye’nin bazı ülkelerle birlikte Suriye’nin DEAŞ ile mücadelesini desteklemek için adımlar attığını belirtti. Fidan, PYD ile Suriye hükümeti arasında imzalanan anlaşmanın yerine getirilmesi hususunda beklentilerinin olduğunu vurguladı. YPG’nin askeri yapılanmasının çözülmesi ve Suriye’de yeni oluşacak milli orduya entegre edilmesi gerektiğini ifade etti.
Fidan, şu ana kadar YPG tarafından herhangi bir adım atılmadığını ve bu adımların hayata geçirilmesini beklediklerini belirtti. Suriye’deki istikrarın sağlanması için tek bir silahlı gücün bulunması gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye’deki yaptırımların kaldırılması konusunu sürekli gündeme getirdiğini anımsattı.
‘AB SAVUNMA SANAYİSİNDE İŞBİRLİĞİ SİSTEMİ GELİŞTİRMELİ’
Fidan, Avrupa güvenliğinde savunma sanayisiyle ilgili yapılan tartışmalarda Türkiye’nin konumunu da ifade etti. Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Fidan, Avrupa Birliği’nin savunma işbirliği sistemi geliştirirken adaylık statüsü olmayan ülkeleri de kapsaması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda Türkiye’nin katkılarının göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.
<