Adana’da gerçekleştirilen bir operasyon sonucu, İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, dolandırıcılık çetesi olarak adlandırılan bir grubu deşifre etti. Yapılan incelemeler sonucunda, çetenin 96 kişiyi ‘hayali ürün satışı’, ‘yüksek kazanç vaadiyle yatırım’ ve ‘sazan sarmalı’ yöntemleri kullanarak toplamda 16 milyon lira dolandırdığı belirlendi. Çetenin lideri H.K. (34) ile kardeşleri B.K. (31) ve Y.K. (28) arasında yer alan bu gruba, kendilerini ‘Kayhanlar’ olarak adlandıran 87 kişinin kimlikleri ve adresleri belirlendi. Ekipler, 6 Mayıs tarihinde Adana merkezli olarak 20 ilde düzenledikleri operasyonla, şüphelilerin tamamını gözaltına aldı.
Operasyonda Ele Geçirilen Malzemeler
Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda dikkate değer bulgular elde edildi. 250 bin lira ve 1 kilo 100 gram altın gibi değerli varlıkların yanı sıra, suç gelirlerinden elde edildiği tahmin edilen yaklaşık 600 milyon lira değerinde 18 araç, 16 arsa, 5 ev, 1 iş yeri, 11 bahçe ve 11 tarla ele geçirildi. Operasyon, dolandırıcılık faaliyetlerinin boyutunu ve çetenin ne kadar geniş bir ağa sahip olduğunu gözler önüne serdi.
Şüphelinin İfadeleri ve Tutuklamalar
Emniyete götürülen şüphelilerden elebaşı H.K., sorgusunda “Benim dolandırıcılıkla bir işim olmaz. Çok fazla hasmım var, onların kurduğu bir komplo bu. Adımı kullanarak dolandırıcılık yapıp, beni sıkıntıya düşürmek istiyorlar” şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu durum, H.K.’nın suçlamaları reddettiğini göstermekteydi. Operasyonun sonucunda adliyeye sevk edilen şüphelilerin 55’i, aralarında H.K., B.K. ve Y.K.’nın da bulunduğu tutuklanarak cezaevine gönderildi. Geri kalan 32 şüpheli ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. (DHA)
Bu operasyon, Adana’da ve Türkiye genelinde dolandırıcılıkla mücadele konusundaki kararlılığı bir kez daha gözler önüne serdi. Emniyet yetkilileri, benzer dolandırıcılık yöntemlerine karşı vatandaşları bilgilendirmeye devam edeceklerini, bu tür suçların önlenmesi adına daha fazla önlem alacaklarını duyurdu. Çetenin yöntemleri, dolandırıcılıkla ilgili tüm vatandaşların dikkatli olup, bu tip yüksek kazanç vaatlerine inanmamaları gerektiğini bir kez daha hatırlatıyor.
Hem dolandırıcılık kurbanı olma ihtimaline karşı hem de bu tür suçların önüne geçmek adına, bireylerin dikkatli olmaları, tüm işlemlerini güvenilir kaynaklardan yapmaları ve şüpheli durumlarda yetkililere başvurmaları gerektiği vurgulanıyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yatırım reklamlarına ve hayali ürün satışlarına karşı dikkatli olunması, dolandırıcılık girişimlerinin engellenmesine yardımcı olabilir.