Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, CNN Türk ekranlarında Fulya Kalfa’ya verdiği mülakatta önemli içeriklere dair bilgiler paylaştı. İstanbullulara ve dün Kütahya’da meydana gelen depremin etkilediği tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, hükümetin afetle ilgili acil önlemler aldığını bildirdi.
“DEPREM SİYASET MALZEMESİ DEĞİLDİR”
Bakan Işıkhan, depremin bir doğa olayı olduğunu, bu süreçte can kaybı yaşanmamasıyla sevindiklerini belirterek, devletin ilgili tüm birimlerinin hemen harekete geçtiğini ifade etti. Kentsel dönüşüm projelerinin önemine değinen Işıkhan, bu projelerin uygulamaya konulması gerektiğinin altını çizdi. Özellikle belediyeleri, deprem riski taşıyan binaların kentsel dönüşüm sürecine girmesi yönünde hızlı adımlar atmaya davet etti.
BELEDİYELERİN 196 MİLYAR TL BORCU VAR
Ayrıca, Türkiye’deki sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla işverenlerden alınan sigorta primlerinin öneminden bahsetti. Belediyelerin toplamda 196 milyar TL borcu olduğuna dikkat çeken Işıkhan, bu durumun sosyal güvenlik sistemini olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Prim borçlarının ödenmesi konusunda belediyelerle iletişim kurduklarını belirten bakan, 149 belediyenin 30 milyar TL’lik prim borcunu ödemek için SGK’ya başvurduğunu sözlerine ekledi. Belediyelere borçların yapılandırılması için taksitlendirme ve gayrimenkul temin etme gibi alternatiflerin sunulması gerektiğini aktardı.
ORAN GİTTİKÇE DÜŞÜYOR
Işıkhan, şu an için bir çalışanın, 1.61 emeklinin maaşını ödeyebildiğini belirtirken, bu oranın 2009’da yaklaşık 2.5 olduğunu hatırlattı. Bu oranların sürekli düştüğüne dikkat çeken Bakan, istihdam politikalarının aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Uyguladıkları politikalar sayesinde aktüeryal dengelerin sağlanması amacıyla çaba içinde olduklarını ifade etti.
Hedefe Ulaştık
Işıkhan, SGK’nın geri ödeme kapsamındaki ilaç sayısını artırdıklarını belirtti. Şu an 8.873 ilacın SGK tarafından karşılandığını ifade eden Bakan, 2024’te geri ödeme listesine alınacak ilaç sayısının 432 olduğunu belirtti. Yıllar içinde sağlık sisteminin kalitesinin arttığını ve vatandaşların nitelikli sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlandığını söyledi.
SMA ve Diğer Nadir Hastalıklar
Bakan, SMA hastalarına yönelik müjdeler verdi. Sağlık sisteminin zorlanmaya başladığını belirterek, tedavi süreçlerinin artık daha kolay hale getirildiğini söyledi. Özellikle Sosyal Güvenlik Kurumu olarak ilaç finansmanı konusundaki rolleri de vurguladı.
Sahte İşlemlerle Mücadele
Bakan Işıkhan, SGK’da hileli boşanmalarla mücadele ettiklerini ve 2024 yılının denetim yılı olarak ilan ettiklerini açıkladı. Bu kapsamda yapılan denetimlerin artırıldığını belirterek, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği adına önemli adımlar atıldığını aktardı. 9.000 sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığının tespit edildiğini açıkladı.
EYT Düzenlemesi
EYT ile ilgili olarak 3.123.000 vatandaşın emekli olduğunu söyleyen Işıkhan, düzenlemenin ilk yıl maliyetinin 724 milyar lira olacağını ve önümüzdeki 5 yılın kümülatif maliyetinin 3.4 trilyon lira olacağını belirtti. Emekli olan 38 yaşında