Deprem sonrasında baş dönmesi yaşayan bireylerin, bu durumu oldukça kaygı verici bir olay olarak değerlendirdiği görülmektedir. Medicana International İstanbul Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Vugar Jafar, bu baş dönmesinin genellikle “deprem vertigosu” ya da “psikojenik baş dönmesi” olarak adlandırıldığını belirtmiş ve bireylerin kendilerini sürekli sallanıyormuş gibi hissettiklerini ifade etmiştir. Tıbbi anlamda “dizziness” yani baş dönmesi veya sersemlik hissi, deprem sonrası dönemde yaygın olarak yaşanan semptomlar arasında yer almakta ve genellikle hem fiziksel hem de psikolojik etkenlerin bir arada meydana gelmesi sonucunda oluşmaktadır.
DEPREM SONRASI BAŞ DÖNMESİ 1-2 YIL SÜREBİLİR
Uzm. Dr. Vugar Jafar, vertigo durumunun iç kulakta bulunan kristallerin yer değiştirmesi sonucunda kişinin kendi bedenini ya da çevresini dönüyor gibi hissetmesiyle ortaya çıktığını ifade ederek şu bilgileri vermektedir: “Vertigo yaşayan hastalarda aynı zamanda ‘dizziness’ olarak adlandırılan sersemlik veya boşluk hissi gibi semptomlar da görülebilir. Bu durumda kişiler, yerin kaydığı ya da baş dönmesi yaşayacaklarmış hissine kapılabilirler. Deprem vertigosu ise, deprem sonrasında zemin sabit olmasına rağmen bireyin hala yerin sallandığını ya da kendisinin dengesini yitirdiğini hissetmesine neden olmaktadır. Psikolojik ve fizyolojik etmenlerin birleşimiyle oluşan bu durum, artçı sarsıntıların sıklığı ve şiddetine bağlı olarak 1-2 yıl devam edebilir. Araştırmalar, deprem sonrası vertigo ve dizziness şikayetlerinde yaklaşık iki kat artış olduğunu göstermektedir.”
Deprem sonrası baş dönmesi ve dengesizliklerin yaygın olarak yaşandığını belirten Uzm. Dr. Vugar Jafar, bu durumun psikolojik ve fizyolojik unsurların birleşimi ile tetiklendiğini vurgulamaktadır. “Büyük travmalar, vücutta stres ve anksiyete gibi psikolojik etkinin yaratmasına neden olur. Bu durum, bireylerin bedensel tepkilerini etkileyebilir. Vertigo, vücudun denge sisteminin geçici olarak bozulması anlamına gelir. Deprem sonrası baş dönmesinin uzun süre devam etmesi, stresin ve anksiyetenin bedendeki etkisini açıkça göstermektedir.” şeklinde konuşmuştur.
BAŞ DÖNMESİ CİDDİYE ALINMALI
Uzm. Dr. Vugar Jafar, deprem vertigosunun daha uzun süre devam edebileceği ve tedavi edilmediğinde daha karmaşık nörolojik sorunlara yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. “Baş dönmesi ve dengesizlik, fiziksel ve psikolojik etkenlerin iç içe geçtiği durumlarda daha kalıcı hale gelebilir. Artçı sarsıntıların şiddeti ve sıklığı bu süreci etkiler. Bu nedenle, vertigo şikayetleri olan bireylerin zaman kaybetmeden bir nöroloji uzmanına başvurmaları büyük önem taşımaktadır. Erken müdahale, tedavi sürecini daha kolay ve etkili hale getirebilir.” dedi.