1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. COVID Araştırmasında Şaşırtan Beyin Bulguları!

COVID Araştırmasında Şaşırtan Beyin Bulguları!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Prof. Dr. Ali Ertürk, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 50’den fazla insanın beyin dokusunu ve uzamış Covid-19 hastalarından alınan beyin sıvılarını inceleyerek önemli bulgular elde etti. Bu araştırma protokolü, Covid-19’un insan vücudu üzerindeki etkilerini anlamak ve virüsün merkezi sinir sistemine nasıl nüfuz ettiğini görselleştirmeyi amaçlamaktadır. Prof. Dr. Ertürk, geliştirdiği özel teknikle, memeli hayvan olan deney farelerinin tüm vücudunu şeffaflaştırıp dijital haritalandırarak virüsün vücudun hangi kısımlarına yerleştiğini görsel olarak ortaya koydu.

TIP DÜNYASINDA ÇIĞIR AÇTI

Geliştirdiği ‘DISCO Transparency’ tekniği ile klonladığı farelerin yanı sıra, insan organ ve dokularını da şeffaflaştırarak ‘dijital biyopsi’ kavramını literatüre kazandıran Prof. Dr. Ertürk, Almanya’nın Münih eyaletinde bulunan Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde Helmholtz Doku Mühendisliği ve Rejeneratif Tıp Enstitüsü’nün Direktörüdür. Araştırması, yalnızca kafatasının beyni koruyan bir yapı değil, aynı zamanda beyinle bağlantılı yaşayan bir organ olduğunu ortaya koydu. Kafatası ile beyin arasında bulunan ‘gizli geçitler’deki savunma hücrelerinin, beynin korumasını aşarak içeri sızabildiğini keşfetti.

YÜZLERCE HASTANIN VERİSİNİ İNCELEDİ

Geçtiğimiz yıl, Prof. Dr. Ertürk’ün bu sahadaki önemli keşifleri Cell dergisinde yayımlandı. Araştırması, koronavirüsün, beyin koruma mekanizmalarını aşarak nasıl sızabileceğini incelemek için yüzlerce hastanın verilerini değerlendirmeyi içermekteydi. Uzamış Covid (Long Covid) hastalarıyla, bu durumu yaşamayan hastaların beyin sıvılarında ve Covid-19’dan ölenlerin kadavralarında yapılan incelemeler sonucunda corona virüsünün kafatasının iç kısmındaki gizli geçitler boyunca ‘çöp gibi’ birikerek, yıllar sonra bile beyin yüzeyine sızma yeteneği gösterdiği bulgusu elde edildi.

VİRÜSÜN VÜCUTTAKİ FOTOĞRAFINI ÇEKTİ

Helmholtz Enstitüsü’ndeki laboratuvar çalışmalarında, Prof. Dr. Ertürk, koronavirüsün spike proteinlerinin hasta insanların beyninde kalabileceğine ve beyin üzerindeki etkilere yol açabileceğine vurgu yaptı. Aynı zamanda, bu bireylerde virüsün vücuttaki yayılımını detaylı bir şekilde fareler üzerinde gösterdi. Araştırmalar sonucunda, Wuhan’da ilk çıkan orijinal virüsün sadece akciğerlere yerleşirken, daha sonraki varyantların akciğer, kalp, böbrek gibi organlara kadar geniş bir alana yayıldığı belirlenmiştir.

UZAMIŞ COVİD’İN SIRRI, ÇÖP GİBİ BİRİKEN PROTEİNLER

Prof. Dr. Ertürk, spike proteinlerinin, kafatasında yıllarca kalabildiğini ve zamanla beyne geçiş yaparak inflamasyon ve damar bozukluklarına neden olabileceğini açıkladı. Bu durumun beyindeki bağışıklık sistemini zayıflatarak, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklar yanı sıra depresyon ve şizofreni gibi nöropsikiyatrik hastalıkların artışına sebep olabileceğini belirtti.

‘UZAMIŞ COVİD’İN, PANDEMİDEN DAHA BÜYÜK ETKİSİ OLABİLİR’

Ayrıca, Covid-19’un yeni varyantlarının vücudumuzda birçok organa yayılmakta olduğunu ve bu durumun genç bireyler için bile potansiyel riskler taşıdığını ifade etti. Dünya genelinde 4 milyardan fazla insanın Covid-19 geçirmiş olduğunu ve bunların %10-15’inin uzamış

COVID Araştırmasında Şaşırtan Beyin Bulguları!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!