Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türkiye İstatistik Kurumu’nda (TÜİK) yapılan Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına başkanlık etti. Toplantıda, çocuklara yönelik koruyucu ve önleyici hizmetlerin gözden geçirileceği ifade edildi. Bakan Göktaş, “Geçtiğimiz yıl 7 bölgede düzenlenen 25’inci Ulusal Çocuk Forumu Buluşmaları ile çocuk haklarının önemine dikkat çektik. Çocuk Hakları İl Komitelerimizle, 180 bin 744 çocuğun katılımıyla 3 bin 545 etkinlik düzenledik. Bu yapılanmalar sayesinde, Türkiye’de geleceğin liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz” dedi. Ayrıca, çocuk dostu adalet alanında gerçekleştirilen 19 faaliyetin, çocukların adalete erişimini kolaylaştıran mekanizmalar oluşturduğunu vurguladı. Göktaş, “Risk altında bulunan bir çocuğu tespit ettiğimiz anda, zaman kaybetmeden gerekli önlemleri alıyoruz. Çocuğa yönelik koruma ve destek hizmetlerimiz en kapsamlı alanlardan biridir. Bu bağlamda, çocuklarımızın güvenli ortamlarda büyümeleri için tam 83 faaliyet gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.
‘170 BİN 567 ÇOCUĞUMUZA DESTEK OLDUK’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen ‘Gönül Elçileri Projesi’ ile bugüne kadar 10 bin 467 çocuğun koruyucu aile himayesine verildiğini belirten Göktaş, “589’u 2024 yılında olmak üzere bugüne kadar 20 bin 222 çocuğumuzu evlat edinme hizmetinden faydalandırdık. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) hizmetimiz ile 170 bin 567 çocuğumuza kendi ailelerinin yanında destek olduk, olmaya devam ediyoruz. SED’den yararlanan 41 bin 643 çocuğumuzun kendilerini sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda geliştirebilmesi için ‘Okul Destek Projesi’ni yürütüyoruz. ‘Çocuklar Güvende’ ekiplerimizle 2024 yılı sonu itibarıyla toplamda 198 bin 486 çocuğun izleme sürecini yürüttük. Risk altında olduğu değerlendirilen çocukların okullarına 27 bin 295 kez ziyaret gerçekleştirdik. Çocuklarda Mahremiyet Bilinci eğitimlerimizle, 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla toplam 159 bin 584 kişiye ulaştık. DUY İhbar Platformu ile aileler, çocuklar için zararlı olduğunu düşündükleri içerikleri bizlere bildiriyor. Gerekli incelemeler sonrasında, sakıncalı içeriklere yönelik önlemler alıyoruz” diye ekledi.
‘DAHA GÜVENLİ BİR DİJİTAL DÜNYA SUNMAK İSTİYORUZ’
Bakan Göktaş, çocukların sosyal medya kullanımına yönelik Türkiye’ye özgü bir model geliştirmek için yoğun bir çalışma yürüttüklerini belirtti. “Eğitimciler, psikologlar, çocuk gelişimciler ve dijital platform temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Dijital bağımlılık konusunda 13 yaşa kadar kısıtlama, 13-16 yaş arası için ise ebeveyn onayı gerektiren kademeli bir düzenleme önereceğiz. Bunun için yasal bir düzenlemeye gidilmesi yönünde çalışmalarımızda son aşamaya geldik. Bakanlık olarak ilgili paydaş bakanlıklarımızla birlikte hayata geçireceğimiz bu yasal düzenlemeyle, çocuklarımıza daha güvenli bir dijital dünya sunmak istiyoruz. Yürüttüğümüz tüm çalışmalar, sadece çocuklarımızın hayatları için değil, ülkemizin geleceği açısından da kritik bir öneme sahip” şeklinde ifade etti.