Ulusal İstatistik Bürosundan (UİB) yapılan açıklamaya göre, yıllık cirosu 20 milyon yuanın (yaklaşık 2,74 milyon dolar) üzerinde olan sanayi işletmelerinin toplam karı, Ocak-Mart 2025 döneminde 1,51 trilyon yuan (yaklaşık 210 milyar dolar) olarak belirlenmiştir. Bu rakam, sanayi sektöründeki karlılığın artış göstermesi açısından önemli bir göstergedir.
Sanayi şirketlerinin toplam karı, ilk çeyrek itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 oranında bir artış göstermiştir. Ayrıca, söz konusu dönemde sanayi şirketlerinin toplam geliri de yıllık bazda yüzde 3,4’lük bir artış kaydetmiştir. Bu durum, sanayi sektöründeki genel iyileşme eğilimini desteklemektedir.
İlk çeyrek raporlarında, 41 sanayi kolunun 24’ünde kar artışları gözlemlenmiştir. Ancak, genel olarak bakıldığında Çin’deki sanayi şirketlerinin karları, 2024 yılı genelinde yüzde 3,3 oranında bir azalma yaşaması, ekonomik durgunluğun devam ettiğini ortaya koymaktadır. Bu durum, ülkedeki ekonomik yapının zayıf yönlerini ortaya çıkarıyor.
CANLANDIRMA TEDBİRLERİNİN ETKİSİ HENÜZ GÖRÜLMÜŞ DEĞİL
İlk çeyrek itibarıyla karlılıktaki artışa karşın, sanayi sektöründeki durgunluğun devam etmesi, dünyanın en büyük sanayi üretimine sahip olan Çin’de zayıf iç talep, üretici fiyatlarındaki düşüş ve ABD’nin tarife politikası gibi dış etkenlerin, ekonomiyi olumsuz yönde etkilemeye devam ettiğini göstermektedir. Çin hükümeti, bu durumu aşmak için çeşitli canlandırma tedbirleri almış olsa da, bu önlemlerin ekonominin gerçek dinamiklerine henüz tam olarak yansımadığı gözlemlenmektedir.
Çin ekonomisi, yılın ilk çeyreğinde market ile uyumlu bir şekilde beklentilerin üzerinde, yıllık bazda yüzde 5,4 büyüme kaydetmiştir. Bu büyüme oranı, hükümetin 2025 yılı için “yüzde 5 civarında” bir büyüme öngördüğü hedefinin de üzerinde gerçekleşmiş durumdadır. Bu durum, ülkenin ekonomik yönetiminde bazı olumlu sinyaller olarak değerlendirilse de, daha geniş kapsamlı sorunların çözülmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Sonuç olarak, Çin sanayi sektöründe yaşanan karlılık artışı, genel ekonominin durumu hakkında çelişkili veriler sunmaktadır. Ekonomik büyüme ile birlikte karlılığın artmış olması, kısa vadede umut verici görünse de, hayata geçirilen canlandırma tedbirlerinin etkilerinin henüz hissedilmemesi ve dış belirsizlikler, uzun vadede ekonominin sürdürülebilir gelişimi açısından endişe verici bir tablo çizmektedir. Burada önemli olan, hükümetin bu zorlu süreçlerden çıkış için ne tür adımlar atacağının dikkatle izlenmesidir.