1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Çin Fabrikalarının Otomasyon Hamlesi Zorluyor!

Çin Fabrikalarının Otomasyon Hamlesi Zorluyor!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Günümüzde dünya genelinde fabrikalar hızlı bir dönüşüm geçirerek otomatikleştiriliyor. Bu bağlamda, mühendisler ve elektrikçiler, robot filolarını etkin bir şekilde yönetmekte ve bakımını yapmaktadır. Bu otomasyon süreci, üretim maliyetlerini düşürürken aynı zamanda ürün kalitesini de artırıyor.

Bu durumun sonuçları oldukça çarpıcı; Çinli fabrikalar, ihraç ettikleri birçok üründe fiyatlarını düşük tutarak ticaret savaşlarında avantaj sağlamakta. Özellikle ABD’nin eski Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yüksek gümrük tarifelerine karşı da bu durum avantaj oluşturmaktadır. New York Times‘ın haberine göre, Çin, ayrıca Avrupa Birliği ve Türkiye, Brezilya, Hindistan ve Tayland gibi yükselen pazarların getirdiği yeni ticaret engelleriyle de karşılaşmaktadır.

Zeekr Fabrikası. Resmi Facebook sayfası.

Çin’deki fabrikalar, otomasyon alanında ABD, Almanya ve Japonya’daki muadillerinden çok daha ileri bir düzeyde yer alıyor. Uluslararası Robotik Federasyonu’na göre, Çin, üretim sektöründeki her 10 bin işçiye düşen robot sayısı açısından Güney Kore ve Singapur dışındaki çoğu ülkeyi geride bırakmakta.

İNSANSI ROBOTLAR İÇİN REKABET

Çin’in otomasyon kampanyası, devlet destekli bir plan dâhilinde koordine edilmekte ve büyük yatırımlarla desteklenmektedir. Robotların insan işçilerin yerini alması, Çin’in yaşlanan nüfusuna ve sanayi iş gücüne olan ilginin azalmasına rağmen kitlesel üretimdeki üstünlüğünü devam ettirmesi için önem taşımaktadır.

Çin Fabrikalarında Otomasyon

Yunmu Intelligent Manufacturing şirketinin kurucusu ve CEO’su He Liang, ülkenin hedefinin robot teknolojisini yeni bir endüstri haline getirmek olduğunu belirtiyor. İnsansı robotlar, elektrikli otomobiller gibi yepyeni bir sektör meydana getirmekte; dolayısıyla bu durum, ulusal bir strateji halini alıyor.

KÜÇÜK ATÖLYELERE DE ROBOTLAR

Artık robotlar sadece otomotiv sektörü ile sınırlı kalmayıp, Çin’deki küçük atölyelerde de iş gücünü artırmakta. Güneydoğu Çin’in ticaret merkezi Guangzhou’daki Elon Li’nin yönettiği fabrikada, 11 işçi ucuz fırın ve ızgara üretimi için çalışmakta. Li, 40 bin dolar değerinde bir kameralı robotik kol edinmeye hazırlanmakta. Bu robot, bir işçinin kaynak yapma hareketlerini gözlemleyip, minimum insan müdahalesi ile tekrar edebiliyor.

GÜNDE 24 SAAT ÜRETİM

Üç yıl önce böyle bir sistem, yalnızca yabancı robotik firmalar tarafından sağlanıyor ve yaklaşık 140.000 dolara mal oluyordu. Li, “Eskiden otomasyona yatırım yapmayı hayal bile edemezdim. Bir insan günde 8 saat çalışabilir ama bir makine 24 saat çalışabilir,” sözleriyle otomasyonun önemini vurguluyor.

Çin’in ünl

Çin Fabrikalarının Otomasyon Hamlesi Zorluyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!