ABD’nin Chicago kentinde düzenlenen Türk Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Mehter Takımı’nın açılış gösterisiyle başladı. Festival alanında 200’den fazla stant kurularak, ziyaretçilere Türk kültürünün zenginliğini yansıtan el sanatları ve yöresel tatlarla tanışma fırsatı sunuldu. Festivalin komite kurucularından Halil Demir, açılışta yaptığı konuşmada, “Bu kadar insanı bir araya getirmek ve kendi milletimin burada temsilcisi olmak, onların ürettiklerini, yaptıklarını buradaki insanlara tanıtmaya çalışmak güzel bir şey.” diyerek bu tür etkinliklerin önemine vurgu yaptı.
Etkinliğe Türkiye’den birçok önemli isim katıldı. Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Sedat Önal, Azerbaycan’ın Washington Büyükelçisi Khazar Ibrahim, Şanlıurfa Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar ve Konya Belediye Genel Sekreter Yardımcısı Şükrü Koyuncu gibi isimlerin yer aldığı festival, Türk diasporasının ve dost ülkelerin temsilcilerinin bir araya gelmesi açısından önemli bir buluşma noktası oldu.
“İNSANLIK TARİHİNE IŞIK TUTUYORUZ”
Festivalde, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, açılışta yaptığı konuşmada, Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürel mirasını anlattı. Özellikle Göbeklitepe, Karahantepe, Sefertepe ve Sayburç gibi önemli arkeolojik alanlara değinen Gülpınar, bu kazıların insanlığın bilinmeyen geçmişine ışık tuttuğunu ifade etti. “Bugün burada bulunmamın sebebi, sadece bir şehirden değil; insanlık tarihinin köklerinden, kolektif hafızamızdan ve geleceğe uzanan kültürel mirasımızdan söz etmektir.” dedi.

“ŞANLIURFA BİR MEDENİYET ARŞİVİDİR”
Gülpınar, konuşmasında Şanlıurfa’nın sadece tarihî değil, aynı zamanda müzikal, inançsal ve kültürel zenginliğine de dikkat çekerek şehri “yaşayan bir medeniyet arşivi” olarak tanımladı. UNESCO tarafından “Müzik Şehri” olarak tescillenen Şanlıurfa’nın, 2026 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Müzik Toplantısı’na ev sahipliği yapacağını ve 80 ülkeden müzik insanını Urfa’da ağırlayacaklarını duyurdu. Bu durum, Şanlıurfa’nın kültürel etkinliklerdeki önemini bir kez daha ortaya koydu.