OpenAI, son zamanlarda yaptığı bir duyuru ile, kullanıcıların ChatGPT üzerinden ürün satın alabileceklerini açıkladı. Bu yeni alışveriş özelliği, yapay zeka destekli arama sorguları için hem oturum açmış hem de açmamış tüm kullanıcılar için geçerli olacak. Ancak, bu süreçte kullanıcılar ödemelerini doğrudan ChatGPT içerisinde yapamayacaklar; bunun yerine, son işlemleri tamamlamak için satıcıların kendi web sitelerine yönlendirilecekler.
OpenAI’da ChatGPT arama ürün lideri Adam Fry, WIRED’a verdiği demeçte yeni kullanıcı deneyiminin, kullanıcıların hangi espresso makinesini veya ofis koltuğunu alacaklarına karar vermelerine yardımcı olmak üzere tasarlandığını belirtti. Potansiyel müşterilere sunulan ürün önerileri, ChatGPT’nin kullanıcıyla ilgili hatırladığı bilgiler ile internetten alınan ürün incelemelerine dayanarak oluşturulacak.
ChatGPT içinde ürün satın alma yöntemi, Google Alışveriş ile birçok ortak benzerliğe sahip. Kullanıcılar, beğendikleri uygun fiyatlı bir ofis koltuğunun resmine tıkladıklarında, Amazon ve Walmart gibi farklı perakendeciler satın alma işlemini tamamlamak için seçenekleri ekranın sağ tarafında görebilecekler. Ancak, her iki platform arasındaki en önemli fark, OpenAI’nın arama sonuçlarının organik sonuçlar olması ve bu sonuçların sponsorlu içerik içermemesidir. Fry, burada ürünlerin reklam veya sponsorlu olmadığını vurguladı.
Google Alışveriş’te görünen ürün önerileri, çeşitli perakendecilerin belirli ürünler için ödeme yapmaları sonucunda ortaya çıkıyor. Bu durum, Google’ın Alışveriş aramalarında hangi ürünlerin listeleneceğini belirlemek için kullandığı yöntemlerden yalnızca bir tanesidir. Ürün incelemeleri yayımlayan web siteleri, Google’ın karmaşık algoritmasını ikna etmek için içeriklerini sürekli güncelleyerek yüksek kaliteli incelemeler sunmaya çalışıyor. Böylece, bir kullanıcı bir ürünü araştırdığında, bu ürünlerin daha üst sıralarda yer alması sağlanıyor.
Bir Google aramasında üst sıralarda yer almak, web sitesi üzerinden daha fazla kullanıcı alışverişi yapmasına neden olabilir. Bu durum, yayıncıya potansiyel olarak milyonlarca dolar satış ortaklığı geliri olarak geri dönebilir. Peki ChatGPT, hangi ürünleri tavsiye edeceğini nasıl belirleyecek? Bir kullanıcı sorusunu yazdığında neden o belirli espresso makineleri ve ofis koltukları ilk sıralarda listeleniyor?
Fry, bunun sebebini “Bazı algoritmalarda yer alan belirli sinyalleri aramıyoruz” diyerek açıkladı. Bu, ChatGPT’nin arama yaparken anahtar kelimelere değil, daha kişiselleştirilmiş ve diyaloğa dayalı bir alışveriş deneyimi sunacağı anlamına geliyor. Fry, “ChatGPT, insanların ürünleri nasıl incelediğini, bunun hakkında nasıl konuştuğunu, artıları ve eksileri anlamaya çalışıyor” dedi. Kullanıcı, belirli bir perakendeciden sadece siyah giysiler satın almayı tercih ettiğini belirtirse, ChatGPT’nin bu bilgiyi hatırlayarak, bir sonraki önerisinde kullanacağı öngörülüyor.
ChatGPT’nin ürünler için sunduğu incelemeler, WIRED gibi editörler tarafından yayımlanan kaynakların yanı sıra, Reddit gibi kullanıcı incelemeleri ve yorumları içeren çeşitli online platformlardan derlenecek. Fry, kullanıcıların ChatGPT’ye önerilen ürünlerin listesinde hangi tür incelemelere öncelik vermeleri gerektiği konusunda yönlendirmelerde bulunabileceklerini belirtti.
Uzun vadede, bu yeni yöntemlerin OpenAI için anlamlı bir gelir kaynağı olup olmayacağı sorulduğunda, Fry, OpenAI’nın ana amacının öncelikle kullanıcı deneyimini iyileştirmek olduğunu vurguladı. Şirket, ChatGPT alışveriş uygulaması piyasaya sürüldükten sonra daha fazla deneyim kazanacağını ifade etti. OpenAI’ın büyük gelir hedefleri de bulunuyor. The Information’ın raporuna göre, şirketin 2029 yılına kadar 125 milyar dolar gelir elde etmesi hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl şirketin geliri 4 milyar doların altında kalmıştı. CEO Sam Altman, bağlı kuruluş ücretlerinin bu gelir hedefine katkıda bulunacağını