Geçmişten günümüze çayın insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri hakkında birçok bilgi ve söylenti yaygın olarak dolaşmaktadır. Ancak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Yusuf Yılmaz, bu konudaki yanlış bilgilere karşı önemli bir bilimsel çalışma yaparak çayın insan sağlığına zarar vermediğini, aksine sağlık için faydalı olduğunu gösteren verileri derlemiştir. Bu çalışma, özellikle çayın sağlığa yönelik olumlu etkilerinin bilimsel literatürde yer bulmasına katkıda bulunmuştur.
“‘PROSTAT KANSERİ YAPIYOR’ BİLGİSİ YANLIŞ”
Özellikle çayın prostat kanserine neden olduğu iddialarının yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, çayın prostatı olan bireylerde sık idrara çıkma gibi yan etkiler doğurabileceğini, ancak bunun kanser riski ile bir ilişkisi olmadığını vurgulamıştır. Ayrıca, çayın kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterolü hafif de olsa düşürdüğünü ifade etmiştir.
Prof. Dr. Yılmaz, çayın insan sağlığına sağladığı faydalar üzerine yazılmış bilimsel makaleleri inceleyerek yeni bir makale kaleme aldığını belirtmiş ve bu sayede çayın faydalarını tıbbi literatüre kazandırdığını ifade etmiştir. “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi çay alanında ihtisas üniversitesidir ve çay dünyada sudan sonra en çok tüketilen içecektir. Dolayısıyla Rize için de büyük bir ekonomik önem taşımaktadır. Ben bir tıp profesörü olarak çayın sağlığa olan faydalarını derleyip bilim camiasına sunmayı amaçladım,” demiştir.
KALP DAMAR SAĞLIĞINA FAYDALI
Çayın vücut üzerindeki olumlu etkileri hakkında da bilgi veren Yılmaz, klinik araştırmaların günde 3-5 bardak çay tüketiminin kalp damar sağlığına katkı sağladığını gösterdiğini belirtmiştir. Çay, damar sertliğini azaltmakta, kan basıncında hafif düşüşlere neden olmakta ve LDL kolesterol seviyesini düşürmektedir. Bunun yanı sıra, çayın anti-inflamatuar ve antioksidan etkileri olduğu gibi bağırsaklardaki yararlı bakterileri de destekleyerek genel sağlığımıza katkı sağlamaktadır,” ifadelerine yer vermiştir.
‘ŞİFA KAYNAĞI’
Siyah çayın kanser riskini azalttığını ve sağlık için bir şifa kaynağı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, “Çay içerken şeker eklemek ya da yanında sigara içmek gibi unsurların içeceğin olumlu etkisini azaltmaması gerektiğini önemle belirtmek istiyorum. Çay sağlıklı bir içecek ve bir şifa kaynağı olarak değerlendirilmelidir. Bununla birlikte, çay içmenin tek başına kanserden kurtulmak veya yaşam süresini uzatmak gibi bir etkisinin olduğunu iddia etmiyoruz, ancak çayın sağlığı olumlu yönde etkilediği bilimsel bir gerçek,” şeklinde konuşmuştur.