Bolat Malatyalı İş İnsanları Derneği’nde Konuşma Gerçekleştirdi
Malatyalı İş İnsanları Derneği’nin (MİAD) İstanbul’da düzenlediği geleneksel aylık toplantısında Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Ülkemizde Ticaretin Geleceği ve İş Dünyasında Yeni Fırsatlar” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Malatya’nın tarihi ve kültürel özelliklerini vurgulayarak başlayan Bolat, MİAD’ın kuruluşundan bu yana yürüttüğü faaliyetlere de dikkat çekti.
Depremlerin Etkileri ve Yeniden İnşa Süreci
Bakan Bolat, Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı büyük yıkım ve Malatya’ya olan etkilerinden bahsetti. Yeniden inşa sürecinin köy evleri, konutlar, iş yerleri, hastaneler, okullar, altyapı ve üstyapı projeleriyle devam ettiğini belirtti. Türkiye’nin dünyanın en büyük şantiyesine sahip olduğunu ifade eden Bolat, “Bunu görmemek veya inkar etmek başka bir şey. Ancak Türkiye bunu başardı ve kalan süre içerisinde dünya standartlarında bir performansa ulaşmayı hedefliyoruz. Japonya’nın bile takdir ettiği bir yaklaşım içerisindeyiz.” dedi.
İklim Değişikliği ve Zirai Don Olayı
Bolat, kısa süre önce Türkiye’nin birçok yerinde meydana gelen zirai don olayını hatırlatarak, bunun 65 ilde etkili olduğunu, fakat esas olarak 38 ilde ciddi hasar oluşturduğunu açıkladı. Hükümetin duruma hemen müdahale ettiğini belirten Bolat, “İklim değişikliğinin gerçekliğini görmekteyiz. Şu an baharın ortasında bazı yerlerde hâlâ kar yağışı görmekteyiz ki bu iklim değişikliğinin bir yansımasıdır” şeklinde konuştu. Ayrıca, Çiftçi Kayıt Sistemi’nin (ÇKS) ve Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) öneminin zirai don sonrası anlaşıldığını vurgulayarak, çiftçilere bu sistemlere kayıt olmaları yönünde çağrıda bulundu.
Uluslararası Fuarlar ve Ekonomik İşbirliği
Ticaret Bakanı Bolat, uluslararası fuarlara verilen desteklerin önemine değinerek, Türkiye’deki önemli fuarlar neticesinde Avrupalı iş insanlarının Türkiye’ye gelmeye başladığını açıkladı. Avrupalıların Türkiye’deki fuarlarda stantları ziyaret edip siparişler vermeye başladığını belirten Bolat, bunun ülke ekonomisine ciddi katkı sağladığını ifade etti. Ayrıca, Giresun’da düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan önemli kararların da hızla hayata geçirileceğini belirtti.
Konut ve İş Yeri İhtiyaçları
Bolat, Türkiye’nin Kovid-19 döneminde bile büyümeye devam ettiğini belirterek, son 20 yılda elde edilen ekonomik büyüme rakamlarını paylaştı. Deprem bölgesinde çok kısa bir süre içerisinde 201 bin konut ve iş yeri teslim edildiğini belirten Bolat, bu yıl sonuna kadar bu sayının 453 bine ulaşacağını dile getirdi. Ayrıca, altyapı ve üst yapı çalışmalarının da 2026 yılına kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi.
Suriye ve Ticaret İlişkileri
Bakan Bolat, Suriye ziyaretine de değinerek, orada yapılacak işler ve Türk iş insanlarının potansiyel yatırımları hakkında bilgiler verdi. Suriye’de enerji ve altyapı gibi birçok alanda öncelikli olarak iş yapılması gerektiğini, ambargonun kaldırılması için Türkiye’nin gereken çabayı sarf ettiğini vurguladı. Türk iş insanlarının Suriye ile yapılacak ticaretlere yönelik her türlü desteği sağlayabileceğini belirtti.