Böbrek ve üreter taşları, hastalarda genellikle şiddetli ağrılara neden olabilmektedir. Bu konuda önemli bilgileri paylaşan Üroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren, böbrek taşlarının bazı durumlarda belirti vermeden sessizce ilerleyebileceğini vurguladı. Bu tür durumların en tehlikeli olanları olduğunu belirten Dr. Eren, düzenli kontrol ve uzman hekim önerilerine uymanın hayati önem taşıdığını ifade etti.
“TEDAVİMİZİN ŞEKLİNİ DEĞİŞTİREN TAŞIN YERİ VE BOYUTUDUR”
Dr. Eren, taş ağrısının genellikle çok şiddetli olduğunu belirtirken, “Özellikle böbrekten çıktıktan sonra bulantı, kusma ve şiddetli ağrı bazı hastalarda enfeksiyona bağlı ateş semptomları ile birlikte görülebilir. Duruma göre bazen kanama şikayetleri de gözlemlenmektedir. Ancak her zaman ağrı yapacak diye bir kural yoktur. Eğer böbrek içinde büyük bir taş varsa, bu hastalarda semptomlar olmayabilir. Bu gibi durumlar, böbrek fonksiyonlarını tehlikeye atabilir ve bu gruptaki hastalar için durum oldukça sıkıntılıdır. Çünkü hasta, şikayetleri olmadığı için tedavi önerilerini reddedebilmektedir. Tedavi kabul etmemeleri, kendi sağlıklarını riske atmalarına neden olabilir. O yüzden gittiğiniz hekimlere tamamen güvenmeli ve verdikleri önerilere uymalısınız. Çünkü yıllarca eğitim aldık ve tedavimizi buna uygun olarak planlamaktayız. Burada tedavi şeklinin belirleyeni taşın yeri ve boyutudur.” dedi.
TAŞ DÜŞER Mİ?
Dr. Eren, “Genellikle taşın sağ veya solda olmasına bağlı olarak ağrı ya da idrarda kanama şikayeti ile hastalar bizlere başvurmaktadır. Yapılan kan ve idrar tahlilleri, ultrason ve tomografi gibi tetkiklerin ardından hastalara uygun tedavi yöntemleri belirlenmektedir. Bu tedaviler endoskopik, dışarıdan taş kırma yöntemi veya cerrahi olabilir. Ayrıca bazı hastalarda medikal tedavi ile taş düşürme işlemi gerçekleştirilir. Taşın yeri, boyutu ve hastanın mevcut sağlık durumu tedavi seçiminde önemli rol oynamaktadır. Taşın düşüp düşmemesi konusunda hastaların sıklıkla sorduğu bir soru olduğunu ifade eden Dr. Eren, “Taşın boyutu ve yeri düşmek konusunda belirleyicidir. Hastaların hekimlerine güvenmesi ve önerilen tedavi planına uyması son derece önemlidir. Bazen taş düşebilecek olsa bile, ağır enfeksiyon sorunu yaratması durumunda acil müdahale gereklidir.” şeklinde konuştu.
(İHA)
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR