Ramazan Bayramı’na yaklaşıldıkça, tatlı tüketimi artış gösterirken, bu durum gıda güvenliğini de gündeme getiriyor. Bayramlar, geleneksel olarak şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerlerin yoğun olarak ikram edilmesi ve hediye edilmesi açısından önemli bir dönem. TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ulaş Kırım, bayram dönemlerinde bu tür ürünlerin tüketiminde belirgin bir artış yaşandığını ifade etti. Bu artış, bazı kişilerin merdiven altı üretime yönelmesine ve halk sağlığını tehdit eden taklit ve tağşiş ürünlerinin piyasada yer almasına imkan tanıyor.
ŞERBET YERİNE GLİKOZ VE FRUKTOZ ŞURUBU
Kırım, bu durumun en büyük risklerinden birinin, şekerle üretilmesi gereken şerbetlerin yerine nişasta bazlı glikoz ve fruktoz şuruplarının eklenmesi olduğunu vurguladı. Bu tür tatlandırıcıların vücutta emilim zorluğu yaratması insanların sağlığı açısından ciddi tehlikeler taşımaktadır. Özellikle aşırı tüketim, çocuklarda ve yetişkinlerde sağlığı tehdit edici boyutlara ulaşabilmektedir. Dolayısıyla, tüketicilerin bu ürünleri satın alırken dikkatli olmaları gerektiği belirtiliyor.
‘ANTEP FISTIĞI’ UYARISI
Kırım, tatlı alışverişinin güvenilir yerlerden yapılması gerektiğini ifade ederek, bayramlarda talebin artmasına bağlı olarak, ucuza satılan ya da açıkta bulunan ürünlerin alınmaması gerektiğini belirtti. Yine evlerde yapılan şerbetli tatlıların, yüksek ısıyla şeker kaynatılması nedeniyle fazla risk taşımadığını dile getirdi. Kırım, ayrıca fıstıklı baklava alırken dikkat edilmesi gereken bir konunun da, Antep fıstığı yerine yer fıstığı veya bezelye gibi alternatifsiz malzemelerin kullanılması olduğuna dikkat çekti. Bu tür uygulamalar, açık bir şekilde taklit ve tağşiş olarak değerlendirilmektedir.
‘TRK KODU OLMAYAN ÜRÜNLERİ ALMAYIN’
Tüketicilerin bayramlarda aşırı şeker tüketimine dikkat etmesi gerektiğini belirten Kırım, açıkta satılan çikolata ve şekere karşı tedbirli olmaları gerektiğine de vurgu yaptı. Ambalajsız, tüketim tarihi belirsiz ve içindekiler bilgisi olmayan ürünlerin, özellikle Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği olarak bilinen TRK kodu taşımadıkları takdirde alınmamaları gerektiği konusunda uyarıda bulundu. Güneş altında uzun süre bekleyen ürünler, kaliteleri ve sağlık açısından ciddi riskler barındırdıkları için tercih edilmemelidir. Ayrıca, çikolata alırken ürünün kakao içeriğine dikkat edilmesi gerektiğini, bu oranın artmasıyla ürünlerin kalitesinin de arttığını belirtti.