1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bayramda Şeker Hastalarına Kritik Uyarlamalar!

Bayramda Şeker Hastalarına Kritik Uyarlamalar!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, Ramazan Bayramı dolayısıyla şeker hastalarını uyararak bazı önemli noktaları vurguladı.

Uzun süren oruç döneminin ardından, bayramda oluşan lezzetli sofralar ve geleneksel tatlıların şeker hastaları için önemli sağlık riskleri taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Sönmez, “Hastalar, ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesiyle bayramı sağlıkları pahasına kutlayabiliyorlar. Ancak bu durum, diyabet komplikasyonlarını tetikleyebilir” dedi.

MEYVELİ SEÇENEKLER VE KÜÇÜK PORSİYONLAR TERCİH EDİLMELİ

Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Serap Güzel, bayram tatlılarının daha sağlıklı seçeneklerle yer değiştirebileceğini belirtti. “Geleneksel baklava gibi şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar veya meyveli alternatifler tercih edilebilir. Ayrıca, tatlıların günün en aktif saatlerinde yenmesi glisemik yükü hafifletir. Tatlıyı ana öğün sonrası değil, ara öğün olarak, fiziksel aktiviteden önce ya da sonra tüketmek, enerjinin daha kolay harcanmasına yardımcı olur” dedi. Özellikle diyabetli kişilerin “ayıp olur” düşüncesiyle her tatlıyı kabul etmesinin tehlikeli olduğuna dikkat çeken Güzel, “Misafirlikte ısrarla ikram edilen her ürünü yemek yerine, onları paylaşabilir ya da tatlı yerine meyve isteyebilirsiniz” şeklinde uyarıda bulundu.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez Ramazan

Güzel, ayrıca tatlıların küçük porsiyonlar halinde ve gün sadece bir kez tüketilmesini önerirken, su tüketiminin önemine de vurgu yaptı ve “İlaçlarınızı ve insülin uygulamalarınızı ihmal etmeyin. Her öğünden sonra 10-15 dakikalık yürüyüş yapmak, bayram boyunca kan şekeri ölçümlerini aksatmamak gerekir” dedi.

DİYABET HASTALARINA HUSUSİ UYARILAR

Prof. Dr. Sönmez, bayram döneminde diyabetli bireylerin karşılaşabileceği risklere dikkat çekti. “Tatlıya düşkün bir toplum olarak, Ramazan’dan sonra ani ve yoğun şeker tüketimi kan şekeri seviyelerinde büyük dalgalanmalara neden olabilir. Tatlı ikramları sosyal bir gelenek olsa da, diyabet yönetimi bu geleneğin önüne geçmelidir” ifadelerini kullandı.

Şeker hastalarının bayram boyunca ilaçlarını aksatmasının yan etkileri hakkında bilgi veren Sönmez, aşırı susama, halsizlik ve baş dönmesi gibi belirtilerin görünebileceğini, kötüye giden durumların kritik acil durumlara yol açabileceğini belirtti. Hastaların “bir kereden bir şey olmaz” düşüncesine kapılmalarının, diyabet komplikasyonlarını artırabileceğine işaret etti.

End
</p>
</div></div>			<div class=

Bayramda Şeker Hastalarına Kritik Uyarlamalar!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!