Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından gerçekleştirilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında önemli bir test gerçekleştirdi. İki prototipi, TCG Anadolu gemisinden havalanarak ROKETSAN’ın MAM-L mühimmatıyla başarılı bir şekilde hedef atışı yaptı. Bu test, Türkiye’nin savunma sanayindeki yerli üretim gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.
🚀🚀 #BayraktarTB3 MAM-L Mühimmat Atış Testi | Munition Firing Test
🎥 ASELFLIR-500 🎥 Aselsan CATS @BaykarTech 🤝 @Roketsan 🤝 @Aselsan
🎯 DENİZKURDU-SEAWOLF
⚓️ TCG Anadolu 🌊🌍🇹🇷 pic.twitter.com/GQEys1j7Oh
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) May 12, 2025
Bayraktar TB3 SİHA’ları, DENİZKURDU-2025 Tatbikatı çerçevesinde TCG Anadolu gemisinden havalanarak MAM-L mühimmatı ile hedef atış testini başarıyla tamamladı. PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı bu SİHA’lar, ASELSAN tarafından geliştirilen yerli elektro-optik sistem ASELFLIR-500 kullanarak, belirlenen hedefi tam isabetle vurdu ve görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra TCG Anadolu’ya geri döndü.
Tatbikatta, 9 Mayıs 2025 tarihinde Keşan’dan havalanan Bayraktar TB3 SİHA’ları, TCG Anadolu gemisine intikal edip burada mühimmat yükleme testlerini gerçekleştirdi. Bayraktar TB3, katlanabilen kanat yapısıyla ve sunduğu teknolojik kabiliyetlerle sınıfındaki en üstün insansız hava aracı olma hedefindedir.
Özellikle görüş hattı ötesi haberleşme yeteneği ile donatılan bu milli SİHA, çok uzun mesafelerden kumanda edilebilmesi sayesinde keşif-gözetleme, istihbarat toplama ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı icra etme yeteneğine sahip. Bu özelliği Türkiye’nin caydırıcı gücünü artıran önemli bir unsurdur.
Kısa Pistli Gemiden Kalkış ve İniş Gerçekleştiren İlk SİHA
Bayraktar TB3, dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden kalkış ve iniş yapabilen ilk insansız hava aracı olma özelliğini taşımaktadır. 2025 yılında Kasım ayında Muğla Aksaz açıklarında gerçekleştirilen ilk gemi testlerini başarıyla tamamlamış olan Bayraktar TB3, 22 Nisan 2025 itibarıyla, TCG Anadolu gemisinde yeni test faaliyetlerine başlamıştır.
Milli SİHA, Saros Körfezi’nde 4 gün süren “kısa pistli gemiden tam otonom kalkış-iniş testlerini” başarıyla tamamlayarak toplamda 24 sorti otomatik gemi kalkış-inişi gerçekleştirmiştir. Uçuşlarının toplam süresi ise 1030 saate ulaşmış durumd