Baykar, yaptığı açıklamada, tamamen kendi öz kaynaklarıyla geliştirdiği Bayraktar KIZILELMA’nın test sürecinin planlanan takvime uygun şekilde devam ettiğini bildirdi. Milli insansız savaş uçağı, Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde gerçekleştirilen AB Kalkışlı Manevra Sistem Tanımlama Testi’ni başarıyla tamamladı. Bu önemli test, KIZILELMA’nın yeteneklerini daha da ortaya koydu.
Test uçuşuyla birlikte, TC-OZB3 kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA üretim prototipi art yakıcıyı (afterburner) açarak havalandı. Testler sırasında sistem tanımlama faaliyetleri ve keskin manevralar başarıyla gerçekleştirildi. Baykar, bu sürecin ardından KIZILELMA’nın yapısal ve aviyonik alanlarında önemli iyileştirmeler yaptığını da duyurdu. Geliştirilen art yakıcılı motor alternatifi ile uçuşların gerçekleştirilmesi, projenin başarıyla ilerlediğini gösteriyor.
Bayraktar KIZILELMA, artırılan motor gücü ile ses hızına yaklaşmayı hedefliyor. Aerodinamik iyileştirmeler sayesinde yüksek hızlarda daha iyi manevra kabiliyetine sahip olması bekleniyor. Ayrıca, AESA radarı ile sağladığı yüksek durumsal farkındalık, KIZILELMA’nın en zorlu görevleri etkili bir şekilde icra etmesine olanak tanıyacak.
DÜNYA HAVACILIK TARİHİNDE İLK OLAN UÇUŞLARA İMZA ATTI
Baykar, Bayraktar KIZILELMA projesine 2021 yılında başlamıştır. 14 Kasım 2022’de üretim hattından çıkan TC-ÖZB numaralı ilk model, Çorlu’da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yer testlerini gerçekleştirdi. İlk uçuşunu 14 Aralık 2022 tarihinde başarıyla tamamlayan KIZILELMA, yalnızca bir yıl içinde gökyüzüyle buluştu.
Bayraktar KIZILELMA, TEKNOFEST 2023 sırasında dünya havacılık tarihinde önemli başarılar elde etti. Bayraktar AKINCI TİHA ile formasyon uçuşları gerçekleştiren KIZILELMA, 1 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul semalarında F-16 savaş jeti SOLOTÜRK ve F-5 jet uçaklarından oluşan Türk Yıldızları ile kol uçuşu yaptı. Bu tür uçuş konseptleri, geleceğin hava muharebesine yön verecek dönüm noktaları olarak değerlendiriliyor.
Baykar, tüm projelerini kendi kaynaklarıyla sürdüren bir firma olarak 2003 yılında insansız hava araçları (İHA) araştırma-geliştirme sürecine başlamıştır. Şirket, bu süre zarfında elde ettiği gelirlerinin %83’ünü ihracattan sağlamıştır. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, Türkiye’deki tüm sektörlerde en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasına girmiştir. 2024 yılında da benzer başarıyı sürdürerek, gelirlerinin %90’ını ihracattan elde ederek 1,8 milyar dolarlık ihracata imza atmıştır.
Baykar, 2023 yılı itibarıyla İhracatın Şampiyonları Ödülü’nü kazanarak 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri olmuştur. 2023 yılında sektör ihracatının üçte birini gerçekleştirerek, 2024’te de toplam ihracatın dörtte birini üstlenmiş, Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşımıştır.
Dünya genelinde en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 11 ülkeyle ihracat anlaşması imzalamıştır. Bu başarılar, Bay