1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Başarılı İhracatçı Genç: Murat Erbaş’ın Hikayesi

Başarılı İhracatçı Genç: Murat Erbaş’ın Hikayesi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Murat Erbaş, ilkokul yıllarından itibaren boş vakitlerinde babası Mehmet Erbaş’ın ayakkabı üretimi ve tamiratı yaptığı iş yerinde zaman geçirdi. Bu süreç, ona ileride kendisini ihracatçı yapacak olan mesleğin inceliklerini öğrenme fırsatı sundu. Gençlik dönemlerinde deri ürünleri ve el sanatına duyduğu ilgi, onu 2003 yılında Ordu’dan İstanbul’a götürdü. Burada, yabancı firmalar ve tasarımcılarla çalışma imkanı buldu.

Erbaş, çeşitli firmalarda toplamda 9 yıl boyunca çalıştıktan sonra, 2014 yılında ilk atölyesini İstanbul’da açtı. İki yıl sonra ise memleketi Ordu’da ikinci atölyesini kurdu. Ordu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki atölyesinde, ayakkabının yanı sıra çanta, cüzdan, valiz, kemer, şapka, deri ceket ve mont üretmeye başladı. Bu atölye ile yaklaşık 30 ülkeye ihracat gerçekleştirmeye başladı.

Çırak Arkadaşlarını Bir Araya Getirdi

Murat Erbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğe ilkokul yıllarında babasıyla çalışarak başladığını belirtti. İstanbul’a gitme kararı, mesleki gelişim için önemli bir adım oldu; burada pek çok tecrübe edindi. 2016 yılında Ordu’ya havalimanı açılmasıyla birlikte, ikinci atölyesini burada kurdu. Aynı dönemde çıraklık döneminde birlikte çalıştığı arkadaşlarını bir araya getirerek, 2018’de tamamen Ordu’ya yerleşti.

Erbaş, ayakkabı üretimini el işçiliği ile yarı makine desteği ile gerçekleştirdiklerini aktararak, doğal tabaklanmış egzotik deriler kullandıklarını söyledi. Bu derileri İtalya ve Fransa gibi ülkelerden temin ettiklerini belirten Erbaş, geçmişte babasının ısmarlama ayakkabı yapma ve tamirat konusundaki deneyimlerinden nasıl yararlandığını dile getirdi. “Sabah erken saatlerde kalkarak köylülerden gelen ayakkabıların bakımını yaparak, okul harçlığımızı çıkarıyorduk.” dedi.

Tecrübe kazanmanın ve kendini geliştirmenin, İstanbul gibi bir merkezde iş yapmanın önemine değinen Erbaş, “Yaklaşık 9 yıl süren işçilik deneyimim oldu. Ardından 2014’te ilk atölyemi İstanbul’da kurdum.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, ayakkabıların tamamen dikişlerle birleştirildiğini ve bu nedenle uzun ömürlü ve dayanıklı olduklarını da sözlerine ekledi. Müşterilerine özel ölçüler alarak, kalıplar çıkararak yıllar içinde onların ihtiyaçlarına göre yazlık, kışlık ve sezonluk ayakkabılar üretebiliyorlar.

“Sonraki Yıllarda Genç Nesle Devredeceğiz”

Erbaş, müşterilerinin ağırlıklı olarak yurt dışından olduğunu belirtirken, yurt içinde de sanayiciler, iş insanları, siyasetçiler ve sanatçılarla çalıştıklarını ifade etti. Rusya, Amerika, Kuzey Avrupa, Orta Asya ve Afrika ülkelerine ayakkabı ihraç ettiklerini vurgulayan Erbaş, “Babamın tecrübelerinden faydalanarak uluslararası alanda çalışma şansı buldum ve bu tecrübeleri iyi değerlendirdim.” dedi. Kardeşi Ömer’in de onun yanına çalışarak mesleği öğrenmesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okuması, gelecekte şirkette genç neslin devralması açısından umut verici bir gelişme olarak görülüyor. Erbaş, “Sonraki yıllarda genç nesle devredeceğiz; o da benim tecrübemden yararlanacak.” sözleriyle bu aktarımın önemine değindi.

Başarılı İhracatçı Genç: Murat Erbaş’ın Hikayesi
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Farket Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!