Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, küçük ölçekli balıkçı gemilerine son 7 yıldır önemli destekler verdiklerini ifade ederek, bugüne kadar bu desteklerin toplamda 650 milyon lira civarında gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, 2025 yılı için balıkçılara yönelik toplamda 131 milyon liralık desteğin ay sonu itibarıyla hesaplarına yatırılacağını duyurdu.
Yumaklı, Samatya Balıkçı Barınağı‘ndaki balıkçılarla gerçekleştirdiği değerlendirme toplantısında, ziyaretin bir parçası olarak balık müzesini ve barınaktaki sergiyi de inceledi. Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Yumaklı, her türlü kararın sektörle istişare edilerek alındığını vurguladı. Sektörün belirli uygulamalarını gözden geçirdiklerini ve gereksinim duyulan düzenleme ve geliştirmeleri de tartıştıklarını ifade etti.
Bakan Yumaklı, balıkçılık sektörünün sadece bir iş dalı değil, aynı zamanda ulusal ekonomik bir değer olduğunu dile getirerek, balıkçılığın ihracat potansiyelinin son yıllarda 2 milyar dolara kadar ulaştığını belirtti. Ayrıca, koruma ve kullanma dengesinin önemine vurgu yaparak, bu dengeyi sağlamak için akademik, bilimsel ve pratik yöntemleri bir araya getirerek kararlar aldıklarını açıkladı. 2024 yılı başından itibaren su ürünlerinde de üretim planlamasının yürürlüğe gireceğini belirtti. 2024-2025 dönemi için 7 avcılık türünün planlamaya dâhil edileceğinin altını çizen Yumaklı, bu türler arasına kalkan, kılıç, albakor ve kerevitin ekleneceğini duyurdu.
MÜSİLAJ SEBEBİYLE GELİR KAYBINA UĞRAYAN KÜÇÜK ÖLÇEKLİ BALIKÇILAR için mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Yumaklı, son 23 yıllık süreçte balıkçılığa toplamda 25 milyar lira destek sağlandığını dile getirdi. Küçük ölçekli balıkçı gemilerine yönelik sağlanan desteklerin toplamda 650 milyon lira olduğunu yineleyen Yumaklı, bu desteklerin hayırlı olmasını temenni etti.
Müsilaj nedeniyle gelir kaybı yaşayan balıkçılar için sübvansiyonlu kredilerin de sağlandığını belirten Yumaklı, son 23 yılda bu kredilerin toplamda 53 milyar lira bulduğunu ifade etti. Yaklaşık 33 milyar lira tutarında ÖTV’siz yakıt desteği verildiğini ve balıkçılık sezonunun ilk döneminin 1 Eylül ila 15 Nisan arasında olduğunu belirtti. Geçen yıl, bu dönem içerisinde 50 bin ton palamut ve 150 bin ton hamsi avlandığını aktaran Yumaklı, 12 metre altındaki gemiler için avlanma yasağı olmadığını, bu tür gemilere koruma-kullanma dengesinin sağlandığını kaydetti.
BU SEZON 110 BİN DENETİM YAPILDI diyen Yumaklı, hem deniz kaynaklarını koruma hem de işini doğru yapan balıkçıların haklarını koruma açısından gerekli yaptırımları uygulamakta kararlı olduklarını söyledi. Genel olarak bu sezon 110 bin denetim gerçekleştirildiğini, denetimler sonucunda 18 gemiye, 710 av aracına ve 350 ton su ürününe el konulduğunu belirtti. Su ürünlerinin hayır kurumlarına verildiğini ve yaklaşık 35 milyon lira değerinde idari para cezası kesildiğini de sözlerine ekledi.
Son olarak, dört yılda bir yayımlanan Su Ürünleri Av